Risk för magplask efter förra succévalet

FÖRDJUPNING. Enligt parlamentets egna mätningar får Miljöpartiet inga mandat alls. I andra mer än halveras stödet. Detta efter framgången med fyra platser i parlamentet valet 2014, näst störst efter Socialdemokraterna. Nu ska Miljöpartiet försöka vända trenden samtidigt som partiet hotas av ett utbrytarparti.

Foto: Johan Manell/Altinget
Jacob Hederos

Partiet har haft en massa frågor kring olika saker, och jag tycker att jag svarat upp på de frågorna. Men de tyckte inte att de svaren räckte till.

Linnéa Engström
Avgående EU-parlamentariker (MP). Ska kommentera valet för Raw Politics som fristående grön debattör

Jag tittade igenom deras partiprogram. Vad vi vill åstadkomma långsiktigt är ju väldigt mycket likadant. Däremot tycker jag att deras metoder är ren och skär populism.

Jakop Dalunde
3:e namnet på MP:s EU-valslista kommenterar Partiet Vändpunkt partiprogram.

Jag önskar mitt förutvarande parti all lycka.

Max Andersson
Avgående MP-parlamentariker. Står på 3:e plats för Partiet Vändpunkt.

Miljöpartiet i Bryssel krisar. En av de nuvarande parlamentarikerna uteslöts från valbar plats. En annan har bytt parti och sitter kvar som vilde mandatperioden ut. Intern kritik har riktats mot

Dokumentation

Nuvarande parlamentariker:

  • Bodil Valero – Har suttit i det civilrättsliga utskottet (Libe) och flera utrikespolitiska utskott och delegationer, där hon framför allt arbetat med migrationsfrågor, mänskliga rättigheter, försvars-, säkerhets- och utrikespolitik.
  • Jakop Dalunde – Medlem i industriutskottet (Itre) och bland annat gruppsledare och suppleant i transportutskottet (Tran). Har arbetet med bland annat tågresenärsreformer och forskningsbudgetreformer.
  • Linnéa Engström – Vice ordförande i fiskeriutskottet (Pech) och ersättare i miljö- och jämställdhetsutskottet. Har lett arbetet med flera reformer av fiskelagstiftningen, bland annat om relationerna med externa fiskeflottor.
  • (Max Andersson) – Har lämnat partiet men sitter kvar i juridiska utskottet (Juri) som ledamot och ersättare i bland annat konstituionella utskottet. Har bland annat arbetat med nya transparensregler för parlamentarikerna.

Toppkandidater i kommande val

  • Alice Bah Kunke - Tidigare kultur- och demokratiminister mellan 2014-2018. Har tidigare varit bland annat hållbarhetschef på ÅF och generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
  • Pär Holmgren – Klimatexpert på Länsförsäkringar och debattörer inom miljö- och klimatfrågor. Har under 30 års tid arbetat med klimatfrågorna på en rad olika sätt som meteorolog, författare, föreläsare och debattör.
  • Jakop Dalunde
  • Bodil Valero

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00