Debatt

Riksidrottsförbundet: Vi behöver stöd från modiga politiker

Idrottsrörelsen är en stark folkrörelse och med rätt förutsättningar kan vi göra ännu mer. För att bibehålla och öka antalet som idrottar, behöver vi ökade resurser och stöd från politiker som vågar tänka långsiktigt. Det skriver Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet.

”För att nå målet om livslång idrott i förening, behöver svensk idrott stärka arbetet med värdegrunden och vidareutveckla föreningsidrotten genom att sätta fokus på engagemang och medlemskap.”
”För att nå målet om livslång idrott i förening, behöver svensk idrott stärka arbetet med värdegrunden och vidareutveckla föreningsidrotten genom att sätta fokus på engagemang och medlemskap.”Foto: Adam Ihse/TT
Björn Eriksson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Idrottsrörelsen är en av de största folkrörelserna med fler än tre miljoner medlemmar. Vi har ett system med demokratiskt uppbyggda ideella organisationer som styrs av medlemmar. Inte av politiker eller myndigheter. Den svenska idrottsmodellen bygger dock på ett stort förtroende mellan staten och idrotten. De miljontals svenskar som genom delaktigheten i sin lokala gemenskap i föreningen är en del av något större. En rörelse som de faktiskt formar genom delaktighet och demokratiska beslut. I slutet av maj går vi till vår gemensamma stämma Riksidrottsmötet för att fatta viktiga beslut för idrottsrörelsens framtid.

Självständighet och öppenhet

Vi behöver genomföra en nödvändig satsning på paraidrott som är angelägen inte minst för att strategins mål om en idrott tillgänglig för alla ska kunna förverkligas.

Det är inte bara staten som spelar roll för att skapa bra förutsättningar för idrotten. Runt om i landet fattar lokala politiker i kommuner och regioner beslut om utmaningar kring ekonomi, skola, vård, omsorg, arbetslöshet, integration, klimatförändringar, bostadsbyggande med mera. Vi är och vill vara en medspelare för att lösa samhällsutmaningar, men också en utmanande röst när vi upptäcker problem. Vi vill behålla det framgångsrika koncept som utmärker den svenska idrottsmodellen – stor självständighet i kombination med öppenhet och lyhördhet till de övergripande målen för statens stöd till idrotten.

Politikernas stöd behövs

Coronapandemin har påverkat idrottsrörelsen och vi behöver rusta för återstart. Under pandemin har vi sett att barn, ungdomar och vuxna idrottar betydligt mindre än innan pandemin och framför allt gäller det personer med funktionsnedsättning som ofta tillhör en riskgrupp. Rätten till idrott och möjligheten att göra en återstart måste prioriteras.

Idrottsrörelsen är en stark folkrörelse. Med rätt förutsättningar kan vi göra ännu mer. Då behöver vi stöd från politiker som vågar tänka långsiktigt och som låter idrottsrörelsen utvecklas av sina medlemmar. Idrottsrörelsen har fattat beslut om en gemensam vision: Strategi 2025. För att vi ska lyckas med strategin behövs ökade resurser för att Sverige som idrottsnation ska lyckas bibehålla och öka antalet som idrottar, inte minst för att kunna erbjuda fler ungdomar i tonåren möjligheter till ett idrottsligt engagemang i en idrottsförening.

Vi behöver också genomföra en nödvändig satsning på paraidrott som är angelägen inte minst för att strategins mål om en idrott tillgänglig för alla ska kunna förverkligas.

Målet om livslång idrott

För vår del är det själva idrottsverksamheten som är målet och att ur all den verksamhet som sker i hela landet kommer bidrag till en bättre folkhälsa. Ibland behöver vi genomföra särskilda satsningar som vi sedan för in i vår ordinarie verksamhet. Idrottsverksamheten i sig bidrar till ett bättre och friskare samhälle och vi ska inte skapa några konstgjorda konflikter där emellan. Vi ska inte göra det bästa till fiende.

En självständig rörelse är bra, en självgod rörelse är inte lika bra. Vi har en gemensam kärna, idrott har ett egenvärde och bidrar samtidigt till något större. I vår strategi 2025 slår vi fast att förändringsarbetet ska leda till att fler ska vilja och kunna idrotta i förening – hela livet. Framtidens idrott ska inspireras av förändringarna som sker i samhället. Trösklarna måste sänkas och det måste gå att idrotta på fler olika sätt. Trenden är nämligen att människor lever allt mer olika liv. Samtidigt måste våra idrottsföreningar, med förbundens stöd, utforska nya sätt att fånga människors engagemang.

För att nå målet om livslång idrott i förening, behöver svensk idrott stärka arbetet med värdegrunden och vidareutveckla föreningsidrotten genom att sätta fokus på engagemang och medlemskap.

Satt ljuset på vikten av hälsa

Politiken kommer behöva satsa på många samhällsområden under och efter pandemin. Fokus på människors hälsa borde vara stort. Vi var oroade över ökat stillasittande innan pandemin och corona har satt ljuset på vikten av både fysisk och psykisk hälsa. Ingen tvivlar på att idrott i förening är bra både för individen och samhället. Bättre hälsa och social sammanhållning är bara några av de vinster som idrotten ger. Vi är övertygade om att mer idrott kommer göra Sverige starkare.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00