Debatt

Replik: Kattägare är skyldiga att ansvara för sina katter

Vi delar Djurskyddet Sveriges bild att det är mycket allvarligt att det finns katter som saknar hem och ansvarsfulla ägare. Våra skärpta regler kräver både kompetens hos kattägaren och att denna förebygger osund, oplanerad, oönskad eller överdriven fortplantning, skriver Jordbruksverket i en replik till Djurskyddet. 

Foto: Erland Vinberg / TT / TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Läs också

Vi delar fullt ut Djurskyddet Sveriges syn att hemlösa katter är ett stort djurskyddsproblem som det är mycket angeläget att lösa. Katter hålls av tradition på ett sätt som till viss del skiljer sig från hållande av andra svenska husdjur då de tillåts röra sig fritt utomhus. Djurägarens ansvar för kattens välfärd är dock detsamma som för andra djur och det är brister i förmågan att ta ansvar för sina katter som vi anser är grundproblemet.

Djurägarens ansvar för kattens välfärd är dock detsamma som för andra djur och det är brister i förmågan att ta ansvar för sina katter som vi anser är grundproblemet.

Ett av huvudsyftena var därför att höja kattens status när vi 2020 beslutade nya kattregler. Tillsammans med den nya djurskyddslagens krav skärpte vi reglerna för hållande av katt med fokus på att kattägarna dels skulle ha kompetens att tillgodose kattens behov, dels att kattägarna skulle vara skyldig att se till att katten inte förökar sig oplanerat och att aveln ska ske på ett ansvarsfullt sätt. Vi införde därför en paragraf som tydliggör att den som håller katter, oavsett om det är en hankatt eller honkatt, är skyldig att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion.

Eftersom det går att leva upp till detta på olika sätt bedömde vi att lagstiftningen bör tillåta olika alternativ så länge det är tydligt vilket ansvar djurägaren har. Vi har dock hjälpt djurägaren genom att i det allmänna rådet tydligt peka på att katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.

Djurägare måste leva upp till avtalen

Djurskyddet Sverige lyfter även fram avelsparagraferna och de har rätt i att man som djurägare är skyldig att se till att man lever upp även till dessa. Att släppa ut en fertil individ i syfte att denne ska reproducera sig med en okänd katt riskerar givetvis att bryta mot reglerna som syftar till att avel ska bedrivas på ett sådant sätt att man säkrar djurvälfärden hos både föräldradjur och avkomma.

Syftet med vår vägledning är att hjälpa kontrollmyndigheterna förstå och kontrollera efterlevnaden av våra regler på ett likvärdigt sätt. Om något bör ändras i sak är det därför reglerna som man bör se över i första hand och vi är alltid öppna för synpunkter som rör våra regler och konsekvenserna av dem. Detta är relativt nya regler och vi kommer att ha en nära dialog med länsstyrelserna för att se hur dessa fungerar. Om reglerna inte visar sig uppnå det vi önskat eller om de får konsekvenser vi inte räknat med kommer vi självklart att se över detta framöver. Vi tycker att det är mycket positivt att Djurskyddet Sverige arbetar hårt för att på olika sätt höja kattens status och välfärd!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00