Debatt

Replik: Det är för enkelt att smutskasta Arbetsförmedlingen

REPLIK. Under många år har Arbetsförmedlingen fungerat som ett politiskt slagträ. Smutskastningen har gått för långt, skriver Raimo Pärssinen (S), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Moderaterna sätter hela sin tilltro till att privata företag ska lösa en stor samhällsutmaning, skriver Raimo Pärssinen (S). 
Moderaterna sätter hela sin tilltro till att privata företag ska lösa en stor samhällsutmaning, skriver Raimo Pärssinen (S). Foto: Socialdemokraterna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Raimo Pärssinen (S)
Ordförande riksdagens arbetsmarknadsutskott
 
Jag respekterar att det finns politiska partier som av ideologiska skäl vill lägga ner Arbetsförmedlingen och öppna upp för olika typer av marknadslösningar. Problemet är att tidigare försök har gett usla resultat.

Moderaternas misslyckade experiment 

Moderaterna sätter hela sin tilltro till att privata företag ska lösa en stor samhällsutmaning. Regeringen Reinfeldt öppnade för en mängd mer eller mindre seriösa aktörer som via allt från kurser i mindfulness till ren förvaring – så som FAS 3 – bidrog till att förlänga arbetslöshet och utanförskap för många människor. Det uppdagades fusk, kvaliteten i verksamheten var låg och långsiktigheten gick förlorad när företag konkurrerade ihjäl varandra.

Moderaterna vill stänga Arbetsförmedlingen och inrätta en ny struktur som går ännu längre än deras redan prövade och långt ifrån lyckosamma experiment. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har pressat ner arbetslösheten men långtidsarbetslösheten är fortfarande på tok för hög. En kraftig högkonjunktur har inte hjälpt. Delvis därför att de som blev långtidsarbetslösa för 8 år sedan inte fick arbete eller kompetensutveckling. Nu är steget till ett arbete enormt.

Låt proffsen få vara proffs

Glädjande går det allt snabbare för nyanlända att komma i arbete. Det har tagit upp till tio år innan hälften etablerat sig på arbetsmarknaden. Nu är tiden för vissa grupper mer än halverad. Nästan hälften av dem som kom till Sverige 2011 hade jobb efter fem år. Bland nyanlända män var varannan i arbete efter tre år. Nytt är att nyanlända har utbildningsplikt. Den som tackar nej till en utbildning som behövs för att få jobb kan bli av med bidrag.

Äntligen har extratjänsterna blivit verklighet. Alla som t.ex. suttit fast i det utskällda FAS 3 kan få ett jobb med riktig lön och förhandlade villkor. Regeringen har slagit ihop olika subventionerade anställningsformer för att underlätta för såväl Arbetsförmedlingen som företagare. Arbetsförmedlingen detaljstyrs inte på samma sätt som tidigare – proffsen får vara proffs.

Ge Arbetsförmedlingens förändringar en chans 

Moderaterna vill stänga Arbetsförmedlingen och inrätta en ny struktur som går ännu längre än deras redan prövade och långt ifrån lyckosamma experiment.

Regeringen har tillsatt en bred utredning om Arbetsförmedlingens framtid. Den är delvis framtvingad av Jessica Polfjärd. Ändå fortsätter de moderata attackerna på Arbetsförmedlingen. Det är rimligt att utredningen får arbetsro under utredningstiden. Inom Arbetsförmedlingen pågår också stora interna förändringar som måste få en chans innan det är dags att ropa på nya förändringar.

Vi socialdemokrater vill göra Arbetsförmedlingen till en matchningsspecialist. Vi är övertygade om att det är möjligt men det kommer inte att ske över en natt. Den som driver de enkla lösningarnas politik lurar väljarna.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]

Senaste debatterna om Arbetsförmedlingen:

M: Arbetsförmedlingen – en krisande myndighet

Det finns stora problem med resultat, förtroendesiffror och med hur organisationen fungerar, skriver Jessica Polfjärd (M) om Arbetsförmedlingen. Hon vill se en genomgripande förändring av myndigheten.

Slutreplik: Folket betalar för arbetsförmedlingens nota

Raimo Pärssinen (S) påstår att det är att smutskasta Arbetsförmedlingen när kritik framförs. Men hans egen partikamrat och tillika arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har också sagt att hon är missnöjd med Arbetsförmedlingens resultat, skriver Jessica Polfjärd (M).


Nämnda personer

Raimo Pärssinen

Tidigare riksdagsledamot (S), tidigare ordförande i arbetsmarknadsutskottet
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00