Debatt

Replik: Därför måste vi säga nej till Förbundet Sveriges dövblinda

Tolkcentralen anser att det inte går att utföra tolkning på en tandemcykel, i kanoter eller dylika transportmedel. Det skriver Marianne Risberg, enhetschef Tolkcentralen, i en replik till Förbundet Sveriges dövblinda.

Ledsagning är en av tolkarnas uppgifter. 
Ledsagning är en av tolkarnas uppgifter. Foto: Johanna Norin/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Tolkcentralen förmedlar bland annat teckenspråkstolkning till personer i Stockholms län med döv- och dövblindhet. Vår huvuduppgift är att ta emot och förmedla tolkbeställningar inom området vardagstolkning. Det innebär tolkning i olika vardagssituationer som till exempel hälso- och sjukvård, vissa arbetsrelaterade uppdrag, begravningar, dop och bröllop, fritid och viss samhällsservice. Dövblindtolkning innehåller tre delar: tolkning av vad som sägs, syntolkning av vad som händer runt omkring samt viss ledsagning i samband med uppdraget.

Läs också

Ansvarsfrågan inte utredd

Vi förstår att Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) planerade gruppresa till Gotland är en fantastisk möjlighet för deras medlemmar att resa. Som en del av resan, vill förbundet att medlemmarna ska få uppleva förflyttning med hjälp av tandemcykel. Tolkcentralen anser att det inte går att utföra tolkning på en tandemcykel, i kanoter eller dylika transportmedel. Tolkcentralen kan inte heller hålla tolken ansvarig för tolkanvändarnas liv.

Tolkcentralen kan inte heller hålla tolken ansvarig för tolkanvändarnas liv.

Om ekipaget skulle välta och tolkanvändaren skulle skadas är inte ansvarsfrågan utredd. Tolkcentralen anser därför att arrangören måste ta ansvar för arrangemanget och Tolkcentralen för tolkningen. Vi har erbjudit FSDB att tolken i det aktuella fallet kan cykla på en egen cykel eller finnas på bestämda ställen under resans gång för den som behöver tolk.

Läs tidigare inlägg i debatten

Region Stockholm inskränker dövblindas rättigheter

Vi kräver att insatsen dövblindtolkning förbättras för dövblindas trygghet. Det skriver Alex Boije, ordförande Förbundet sveriges dövblinda Stockholm Gotland.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00