Debatt

Region Stockholm inskränker dövblindas rättigheter

Vi kräver att insatsen dövblindtolkning förbättras för dövblindas trygghet. Det skriver Alex Boije, ordförande Förbundet sveriges dövblinda Stockholm Gotland.

Politikerna i Region Stockholm garanter inte full delaktighet i samhället för dövblinda, skriver debattören. 
Politikerna i Region Stockholm garanter inte full delaktighet i samhället för dövblinda, skriver debattören. Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

”Dövblindhet är en kombination av syn- och hörselnedsättning där graden av nedsättning är så allvarlig att syn och hörsel har svårt att kompensera för varandra. Dövblindhet medför därför, i relation till omgivningen, specifika funktionshinder”. Med den inledningen vill vi ge er en inblick i den verklighet som dövblinda i Sverige och i Stockholm möter allt oftare.

Avgörande stödinsats nekas

Inför den kommande sommaren har Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) planerat att arrangera och erbjuda våra medlemmar en gruppresa som ska bära av till Gotland. Som en stor del av gruppresan, vilket har lockat ett flertal av de anmälda deltagarna, hade förbundet arbetat för att medlemmarna skulle få uppleva förflyttning med hjälp av tandemcykel och få ta del av Gotlands natur och kultur på två hjul. Denna viktiga aktivitet har vi nyligen tvingats ställa in och avstå från då en av regionens myndigheter har meddelat våra medlemmar nej till en avgörande stödinsats – dövblindtolkar.

Vi kräver därför att insatsen dövblindtolkning förbättras för dövblindas trygghet.

Villkoret för att kunna arrangera och möjliggöra tandemcykling var att våra medlemmar fick stöd av dövblindtolkar, en regional insats som finns för att den funktionsnedsatte ska kunna få syntolkning av miljön, kommunicera med sin omgivning, ta del av sina kamraters upplevelser och, inom ramen för ledsagning, kunna förflytta sig över Gotland på tandemcykel. Den enskilda dövblindtolken agerar syntolk, kommunikationstolk och ger ledsagning, som ”pilot” på en tandemcykel. Förutsättningen för tandemcyklingen har raserats genom det mycket märkliga, negativa, beskedet från den regionala samordningsmyndigheten som sköter våra dövblinda medlemmars efterfrågan av dövblindtolkar: Tolkcentralen.

Ingen försäkringsfråga

Vid en direkt ställd fråga från FSDB Stockholm Gotland till Region Stockholms tolkcentral om varför man har valt att neka medlemmar insatsen har myndigheten meddelat oss att den har sagt nej då dövblindtolkar saknar försäkring för den här typen av arbetsmiljö. Risken för att dövblindtolkar ska skadas, till och med förolyckas, är för hög. Vi fann det märkligt att de anställda inte skulle vara försäkrade, då de många gånger arbetar i fysiskt krävande arbetsmiljöer.

Vår organisation valde därför att undersöka det här på egen hand. Då dövblindtolkar, inom Region Stockholm, är anställda och anlitade av privata bolag, enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU), kontaktade vi ett antal företag som är med i det upphandlade avtalet. Svaret var entydigt: de enskilda dövblindtolkarna är anställda och anlitade genom anställningsavtal och därigenom arbetsskadeförsäkrade. Alltså kan inte frågan om huruvida tolkarna är försäkrade eller inte knappast vara det egentliga skälet.

Obegripliga argument

Bakgrunden till att FSDB Stockholm Gotland inte tror att det skulle vara en försäkringsfråga härrör ytterst från att vi de senaste åren har fått ta emot allt fler telefonsamtal, mängder med mejl och haft otal oroliga samtal med medlemmar om hur Tolkcentralen nekat stöd av dövblindtolkar. Skälen till den här negativa trenden har varit många. Tolkcentralen har under de senaste åren vid flertal aktiviteter, såsom kanotturer och flerdagsvistelser på en bestämd plats som alla har varit arrangerade av FSDB Stockholm Gotland, nekat dövblinda till dövblindtolkar. Den har menat att dövblindtolkens uppdrag inte omfattar förflyttningsstöd, syntolkning och tolkstöd innan, mellan och efter aktivitet.

Sakskälen och argumenten har varit skiftande och svåra att förstå. Bland annat har Tolkcentralen nekat till dövblindtolkar när den ansett att det varit för glest i det som har planerats. Tolkcentralen har nekat när den ansett att det varit ”semester” och inte ”fritid” och Tolkcentralen har även nekat till dövblindtolkar när den ansett att våra dövblinda deltagit för ofta på aktivitet.
 
Detta trots att tolkning, syntokning och ledsagning ingår i dövblindtolkars arbetsbeskrivning och trots att detta finns fastställt i Hälso- och sjukvårdsnämndens avtal med Tolkcentralen. Bland annat står det i avtalet att viss ledsagning i anslutning ”till uppdragsplatsen” ingår. Samt att tolkning, syntolkning och ledsagning ”på uppdragsplatsen” ingår i dövblindtolkarnas uppdrag.

Förbättra tryggheten

Detta har vi från FSDB Stockholm Gotland kommunicerat med Tolkcentralen flertal gånger senaste åren utan att en förbättring skett. Vi kräver därför att insatsen dövblindtolkning förbättras för dövblindas trygghet. Frågan måste lyftas upp bland regionens politiker för att därefter bli insatsmyndigheternas sak att omvärdera. Vi kräver också att Region Stockholm garanterar full delaktighet, jämlikhet och tillgänglighet i enlighet med FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00