Debatt

Regeringens politik är en rak höger mot folkbildningen

Inom hela vår historia har Socialdemokraterna kämpat för att alla invånare i vårt land ska få tillgång till kunskap och bildning. Nu vill regeringen och Sverigedemokraterna göra det svårare, skriver riksdagsledamoten Niklas Sigvardsson (S).

Neddragningar inom folkhögskolan skapar oro hos elever som äntligen har hittat hem, menar debattören.
Neddragningar inom folkhögskolan skapar oro hos elever som äntligen har hittat hem, menar debattören.Foto: Isabell Höjman/TT
Niklas Sigvardsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Regeringens budget för 2023 slog som en rak höger mot folkbildningen och folkhögskolorna. Cirka 500 miljoner kronor försvann i och med riksdagen antog regeringens budgetproposition. Runt om i landet ser vi nu hur folkhögskolor sliter med att få ihop sin verksamhet och hur många deltagare som kommer att kunna antas till hösten. Detta i tider av ekonomisk nedgång, då satsningar på utbildningar borde vara prioriterat.

Taktlös utbildningspolitik

Tyvärr är det bara ytterligare ett exempel av den här regeringens taktlöshet när det gäller utbildningspolitiken. Nedskärningarna slår brett och drabbar både grundskolor, gymnasieskolor, komvux, yrkeshögskolor, folkhögskolor och universitet. Det måste få ett stopp. Sverige förtjänar så mycket bättre än så här.

En av alla folkhögskolor som sliter hårt just nu är Södra Vätterbyggdens folkhögskola (Svf) som ligger i Jönköping. I Jönköpings-Posten rapporterades den 21 mars 2023 om neddragningar som deras verksamhet kommer behöva göra inför hösten, men också oro för hur framtiden ser ut efter det. Även vid ett verksamhetsbesök på folkhögskolan mottogs många oroliga tankar från elever, deltagare, lärare och ledning.

Många var väldigt fundersamma över varför deras utbildning och chans till livslångt lärande skulle nedvärderas av regeringen och Sverigedemokraterna. Det var en känsla av hopplöshet, frustration och besvikelse. Många deltagare kände att det var äntligen nu som man tyckte det var roligt att gå till skolan. Efter tuffa år på grundskolan eller avhoppade studier på gymnasiet. I samhörigheten på en folkhögskola kände man sig hemma.

Folkhögskolorna spelar en viktig roll

För oss socialdemokrater är det i stället en självklarhet att det måste finnas många olika vägar till livslångt lärande i vårt land. Ett välfärdssamhälle måste ha råd och möjlighet att låta människor växa genom att lära med andra. Just folkhögskolorna spelar en viktig roll för alla som kanske inte riktigt känt sig hemma i andra skolformer.

Ett välfärdssamhälle måste ha råd och möjlighet att låta människor växa genom att lära med andra.

Därför är folkhögskolornas friare och mer lustfyllda lärande en viktig pusselbit i det livslånga lärandet. Folkhögskolor som också tar ett större och större ansvar för kompetensförsörjningen behövs det fler av, inte färre. Det är något som vi socialdemokrater inte kommer att sluta kämpa för. Inom hela vår historia har vi kämpat för att alla invånare i vårt land ska få tillgång till kunskap och bildning. Det ska inte vara ett privilegium för några få.

Uppvärdera utbildningsinsatser

Det är med anledning av de rapporter som nu kommer från folkhögskolevärlden intressant att se att regeringen – trots nedgången i ekonomin – inte funderar på att uppvärdera utbildningsinsatser, utan i stället står fast vid sin nedskärningspolitik. Det måste regeringen och utbildningsministern Mats Persson (L) ta ansvar för.

Nämnda personer

Mats Persson

Utbildningsminister (L), ledamot i partistyrelsen
ekon. dr. ekonomisk historia (Lunds uni., 2015)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00