Debatt

Rädda konstgräsplanerna – och svensk fotboll

Ett massivt hot mot folkhälsa och föreningslivet – det är vad danska miljöministern kallar EU-förslaget om att förbjuda gummigranulat på konstgräsplaner. Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) behöver ta ställning mot förbudet. Det skriver Fredrik Ardefors, vd Svensk däckåtervinning AB.

”Konstgräsplaner möjliggör fotbollsspelande året runt i hela Sverige.”
”Konstgräsplaner möjliggör fotbollsspelande året runt i hela Sverige.”Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

EU-kommissionen vill förbjuda gummigranulat som ifyllnad på fotbollsplaner. UEFA, Svenska fotbollsförbundet och flera medlemsstater kritiserar nu förslaget och menar att det skulle slå hårt mot barn och ungas idrottande. Detta utan att ge någon ökad miljönytta, enligt forskning. Av medlemsstaterna var Italien först ut. Nu har även Danmark sällat sig till de länder som lyssnat på forskning och tagit ställning emot förslaget. Danska miljöministern Magnus Heunicke menar att ett förbud skulle ha en massiv negativ effekt på folkhälsan och föreningslivet.

Kontraproduktivt förslag

Bakom förslaget ligger en ambition om att minska spridningen av mikroplaster i havet. Men det finns inga studier som visar att gummigranulat från fotbollsplaner faktiskt hamnar i havet. En ny studie visar att anledningen till att granulat behöver fyllas på i fotbollsplaner är att materialet kompakteras, och att ytterst lite material lämnar planen. Detta material kan i sin tur, genom enkla åtgärder, reduceras till ett minimum visar flera andra studier från bland annat Sverige, Spanien och Danmark.

Rätt hanterat konstgräs är ett utmärkt exempel på ett säkert sätt skapa samhällsnytta för återvunnet material som en del av den cirkulära ekonomin. Gummigranulat är ett återvunnet material som kan tas upp och återvinnas igen. Studier visar också att SBR-gummi från återvunna däck har lägre miljö- och klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv, än alternativa material. En ny spansk studie visar att en stor del av den plast som lämnar en konstgräsplan består av pulveriserat konstgräs. Eftersom bra ifyllnad ger mindre slitage på gräset är det kontraproduktivt att förbjuda just granulat.

Konstgräs är lättskött

Det finns redan ett alternativ till ett förbud – att införa tvingande åtgärder som minskar spill. Det ställer sig Svenska fotbollsförbundet, tillsammans med andra nordiska fotbollsförbund, samt UEFA bakom. Det handlar om små, enkla åtgärder, som att sätta upp sarger, installera filterbrunnar och avborstningsytor där material samlas upp och att införa nya snöröjningsrutiner. Det skulle ge både bättre miljöeffekt och fler speltimmar för barn och unga.

Utan gummigranulat skulle fotbollsspelande omöjliggöras i stora delar av EU under vinterhalvåret. 

Konstgräsplaner möjliggör fotbollsspelande året runt i hela Sverige. De är lättskötta och ger upp till tio gånger så många speltimmar som en naturgräsplan. Svenska fotbollsförbundet rekommenderar att SBR-gummi används som stötdämpande material. Alternativa material har inte de egenskaper som krävs vid spel i snö och kyla. Varje år rapporterar fotbollsföreningar runt om i landet om problem med alternativa fyllnadsmaterial som fryser och går sönder, med skadade spelare som följd.

Stoppa inte barns idrottande

Utan gummigranulat skulle fotbollsspelande omöjliggöras i stora delar av EU under vinterhalvåret. Det skulle i sin tur få enormt negativa konsekvenser för barn och ungas idrottande och i förlängningen för folkhälsan i hela Europa.

Vi uppmanar den svenska regeringen att lyssna på dem som gjort rimliga avvägningar baserat på forskning. Genom att ta ställning för begränsningsåtgärder och emot ett förbud står Sverige upp för barn och ungas rätt till idrottande året om i hela landet.

Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00