Debatt

Privatiseringar fel medicin i äldrevården

En färsk granskning visar stora brister i vården på Stockholms äldreboenden. Det är dags att skrota vårdvalet och säkerställa att fler av de boende får en fast läkarkontakt, skriver tre företrädare för Vänsterpartiet i Region Stockholm.

Under pandemin blev det extremt tydligt att detta system inte fungerar, och att äldre i Stockholm dog i sviterna av covid-19 i högre utsträckning än äldre i andra regioner. Nu visar Ivos rapport förfärliga brister i äldrevården. Så här kan vi inte ha det, skriver debattörerna.
Under pandemin blev det extremt tydligt att detta system inte fungerar, och att äldre i Stockholm dog i sviterna av covid-19 i högre utsträckning än äldre i andra regioner. Nu visar Ivos rapport förfärliga brister i äldrevården. Så här kan vi inte ha det, skriver debattörerna.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT/
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vården på äldreboendena är inte värdig och motsvarar inte de äldres behov. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar i en ny rapport skarp kritik mot vården på äldreboenden i hela landet, och Stockholm är inget undantag. Moderaterna och deras stödpartier som har styrt Region Stockholm i 16 år har misslyckats brutalt med vården, och det blir de äldre som får betala priset.

Stockholms äldre förtjänar en trygg och värdig ålderdom. Det får man inte om man tvingas ligga i sitt eget kiss eller får läkemedel som inte är rekommenderade till äldre, eller om vården i livets absoluta slutskede brister. Ivos rapport om situationen på äldreboenden (Säbo) runt om i landet är dyster läsning.

Efter 16 år av högerstyre i sjukvården i Stockholm behövs en drastisk förändring.

Förfärliga brister i äldrevården

Det är kommunerna som har ansvaret för själva boendet och omsorgen, medan regionen har ansvar för vården som ges vid äldreboendena. I Region Stockholm har vården inom Säbo lagts ut som ett vårdval. Det betyder att det finns ett antal olika privata vårdgivare som har ansvar för vården på äldreboendena i regionen och att de kommer till boendena på konsultbasis. Ivos enkät visar att tre av tio boende inte har en dokumenterad kontakt med läkare ens en gång i månaden, trots att Säbo är till för de sjukaste äldre.

Under pandemin blev det extremt tydligt att detta system inte fungerar, och att äldre i Stockholm dog i sviterna av covid-19 i högre utsträckning än äldre i andra regioner. Nu visar Ivos rapport förfärliga brister i äldrevården. Så här kan vi inte ha det.

Ivo påpekar att bristande kontinuitet i vården innebär patientsäkerhetsrisker. Vänsterpartiet vill avveckla vårdvalet och ge vårdcentralerna områdesansvar. Det skulle betyda att vårdcentralernas läkare skulle bli ansvariga även för de äldreboenden som finns i området.

De skulle få tid att åka ut till äldreboendena och besöka de äldre tillsammans med sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar i verksamheterna. På så sätt får man en god kontakt med sin läkare. Det är samma läkare man själv och de anhöriga träffar kontinuerligt och samarbetet mellan kommunens anställda och regionens anställda stärks.

Drastiska förändringar behövs

Efter 16 år av högerstyre i sjukvården i Stockholm behövs en drastisk förändring. Resurserna till äldrevården behöver förstärkas och vården för äldre och personer i livets slutskede behöver få en högre status och prioritet. Det är inte värdigt ett land som Sverige att det ser ut på det här sättet. Den 11 september är det du som avgör hur din vård kommer se ut när du behöver den i framtiden.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00