Överblick: MSB presenterar ny prioriteringslista för provtagning och regeringens elprisstöd är klart

MSB presenterar prioriteringslista för provtagning. Regeringen presenterade sitt elpriskompensation. Nato-stödet toppar i ny mätning. LO ger statsministern kritik efter städskandalen. 

Foto: Marko Säävälä/TT
Anton Storm

MSB tar i dag fram prioriteringslista på PCR tester. Anledningen är omikronvariantens höga smittsamhet. Det är något som Aftonbladet rapporterar.

Klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten presskonferens om nya åtgärder, där ska bland annat MSB presentera vilka samhällsviktiga yrken som har förtur till testning. Regeringen ska också presentera nya reglern för familjekarantän. I nuläget måste man även som symptomfri stanna hemma i sju dagar, något som skapat personalfrånvaro bland arbetsplatser.

– Vi ser att samhällsviktiga funktioner blir lidande, säger socialminister Lena Hallengren i Aktuellt.

Regeringens elkompensation 

Regeringens elprisstöd är nu klart. Det presenterade finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar Farmanbar under morgonen. Stödet till hushåll ska betalas ut automatiskt via elnätsbolagen och energiministern bedömer att kompensation för december kommer kunna betalas ut redan i mars eller april.  

– Stödet ska kunna betalas ut så snabbt och smidigt som möjligt, säger Khashayar Farmanbar till TT.

Kompensationen kommer skilja sig mellan hur stor elförbrukning man haft. Som minst ligger stödet på 100 kronor och som högt 2 000. Förslaget finns med i en extra ändringsbudget som ska vara klar tidigt i februari. Efter det ska riksdagen fatta beslut om stödet.

Sverige positivt till Nato

Fler svenskar vill gå med i Nato jämfört med tidigare år. Det visar en ny Novus undersökning på uppdrag av SVT. Ungefär 37 procent svarade att de vill se ett svenskt Nato-medlemskap och 35 procent svarade nej. Det skiljer sig kraftigt från tidigare undersökningen av Novus 2017. Då svarade 43 procent att de inte ville se ett svenskt medlemskap i Nato.

– Ungefär en tredjedel kan inte svara på frågan utan står och väger och det är egentligen där den här frågan avgörs, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Riksdagspartierna är däremot eniga om att Sverige inte ska gå med i Nato. Gamla allianspartierna tillsammans med SD är eniga om att ha ett Nato-option, vilket innebär att Sverige kan komma att gå med i Nato. Men när det gäller faktiskt medlemskap är SD mot tillsammans med S, V och MP.

LO-kritiken till S

Magdalena Andersson har fått intern kritik efter Expressens avslöjande om städskandalen. Bland annat kallar LO-ordföranden Susanna Gideonsson händelsen för allvarlig och lägger fram en rad krav på Socialdemokraterna inför valrörelsen.

– Rut infördes för att undvika svartarbete, men det visade sig ändå att oseriösa företag kommer göra allt de kan för att tjäna pengar på våra gemensamma finanser. Utan system som följer upp det kan vi lika gärna ta bort avdragen, säger Susanna Gideonsson till Expressen.

LO vill bland annat att staten ska kräva kollektivavtal på alla företag som använder sig av Rut- och rotavdrag. De vill också se att man stoppar reformeringen av Arbetsförmedlingen, samt häver sekretessen bland myndigheter som jobbar med arbetslivskriminalitet.

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare (S)
Lärare åk 1-7 (Högskolan i Kalmar 1996)

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

Khashayar Farmanbar

Entreprenör
Fil. kand datavetenskap (Luleå tekniska uni., 2000) och kandidatexamen industriell marknadsföring (Luleå tekniska uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00