Överblick: Regeringen körs över och kommuner uppmuntras att gå ihop

ÖVERBLICK. I dag röstar riksdagen om den extra budget som oppositionen lagt fram för mer pengar till välfärden. Kommunutredningen presenterar förslag för att stärka kommunerna. Läs Altingets nyhetsöverblick.

I dag kommer Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson driva igenom en extra ändringsbudget i riksdagen.
I dag kommer Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson driva igenom en extra ändringsbudget i riksdagen.Foto: Jessica Gow/TT
Johan Manell

För några veckor sedan meddelade både Moderaterna och Vänsterpartiet att de ville se mer pengar till Sveriges kommuner och regioner, i en extra ändringsbudget, som Altinget rapporterat om tidigare. 

I dag är det dags för riksdagen att rösta om tillskottet. En riksdagsmajoritet är för att köra över regeringen och gå fram med extra pengar. Finansieringen bygger bland annat på att oppositionen säger nej till regeringens förslag om ingångsavdrag och utvecklingstid (tidigare kallat friår). 

“Svenska skattebetalare ska få den välfärd de har rätt till. Och Moderaterna är övertygade om att de allra flesta väljer en bra skola till sina barn framför friår och ingångsavdrag.”, skriver Ulf Kristersson (M), partiledare och Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson i Aftonbladet.

Kommunförslag

I eftermiddag lämnar Niklas Karlsson (S) över Kommunutredningen till regeringen. På morgonen presenterar han delar av utredningen på DN Debatt

Utredningen innehåller ett förslag om att kommuner ska få ekonomiska incitament för att frivilligt slås samman. Bland annat genom att staten tar över vissa kommuners skulder.

Men det är inte alla partier som tycker att det är bra förslag.

"I stället för att avskriva skulder i mångmiljardklassen bör vi prioritera satsningar riktade mot landsbygden och kommunerna.", skriver Sverigedemokraterna på SvD debatt.

Bland övriga förslag finns bland annat en översyn av det kommunala utjämningssystemet, övergång till mer generella statsbidrag samt en möjlighet för nedskrivna studielån för de som flyttar till landsbygden. 

– Det finns säkert de som har en högskoleexamen som skulle kunna lockas att flytta till de här kommunerna där det finns jobb och där man skulle få möjlighet att skriva av sin studieskuld lite fortare, säger Niklas Karlsson (s), Kommunutredningens ordförande, till Sveriges radio.

Läs Altingets genomgång inför utredningspresentationen.

Försvar av Rut 

I går rapporterade Altinget om att Riksrevisionen konstaterar att Rut-avdraget kostar staten miljarder årligen. Nu rycker Dagens industri:s ledarsida ut till avdragets försvar. 

“Rut-jobb och rut-företag har vuxit stadigt och bevisat sin styrka i 15 år. Dess finansiering måste ses i ljuset av samhällsvinster, och rut har visat sig betydligt mer effektivt för att få nyanlända i arbete än några andra subventionsmodeller.”, skriver Lotta Engzell-Larsson i en ledare med rubriken “Rut är en succé”.

Energipolitik

Göteborgspostens Adam Cwejman skriver om energipolitiken och menar att regeringen saknar svar på hur elförsörjningen ska säkras framöver. 

Han menar att en satsning på kärnkraft är lösningen för att nå klimatmålen. 

“I den bästa av världar vore det givetvis bra att slippa kärnkraften. Det är en dyr energikälla och trots upparbetning av uttjänt uran kvarstår problemet med långtidsförvaringen. Men det är faktiskt, givet alternativen, det mest realistiska medel vi har för att nå klimatmålen.”

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Niklas Karlsson

Riksdagsledamot (S), ordförande i skatteutskottet, ledamot i partistyrelsen
Studier i filosofi och sociologi (Lunds uni., 2001)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00