Debatt

Nu måste regeringen agera för att säkra svensk kyckling

Vi är en viktig del i den svenska mat- och livsmedelsproduktionen och vill även vara så i framtiden. Dock står vi nu inför mycket stora utmaningar. Det är nu hög tid att landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) bjuder in till ett brett samråd som handlar om hur vi ska kunna säkerställa svensk livsmedelsproduktion framöver, skriver Jenny Andersson, ordförande Svensk fågel.

”Sverige har kanske ett av världens främsta lantbruk av matfågel”.
”Sverige har kanske ett av världens främsta lantbruk av matfågel”.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Jenny Andersson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

De svenska lantbruken är i dag hårt pressade på grund av kraftigt ökade drivmedelspriser, energipriser och kraftigt ökade priser på foder. Stegrande kostnader slår nu också hårt mot Sveriges lantbrukare och producenter av matfågel. Prisökningen de senaste månaderna är så kraftiga att det finns en risk att flera av våra medlemsföretag tvingas dra ner på sin verksamhet och i vissa fall tvingas att lägga ner helt.

Ökade kostnader för lantbrukare

På sikt utgör detta ett hot mot landets inhemska mat- och livsmedelsförsörjning. Regeringen har aviserat om extra stöd i vårändringsbudgeten. Det är glädjande att det finns en majoritet i riksdagen för att hitta en modell för att stödja svensk livsmedelsproduktion.

Sverige har kanske ett av världens främsta lantbruk av matfågel. Vi ligger i framkant då det gäller djurens hälsa, begränsad användning av antibiotika, låg klimatpåverkan och hög kvalitet på kyckling som levereras till butiker, konsumenter, skolor, äldreboende och sjukhus.

I dag finns drygt 120 lantbruksföretag som arbetar med uppfödning av matfåglar i landet. Matproduktionen från oss lantbrukare är en väsentlig del i den svenska livsmedelsförsörjningen och utgör en viktig del i tillgången till mat- och livsmedel. Parallellt med ökade kostnaderna upplever vi som lantbrukare en rad andra utmaningar och hinder för att vi även i framtiden ska kunna förse konsumenter med mat som är producerad i Sverige.

Komplicerat regelverk

Flera av våra medlemmar vill bygga ut sin verksamhet med bland annat nya stallar och andra byggnader. Dagens regelverk för att bygga ut är otydligt och komplicerat samt saknar förutsebarhet och försvårar för oss att kunna expandera vår verksamhet. Nu måste det tas ett samlat grepp kring dessa regler så att våra medlemmar inte är beroende av olika regioners subjektiva bedömningar när det gäller byggande av stallar. Att kunna veta i förväg vad som gäller när man bygger är nödvändigt så att kostnaderna för byggnation inte drar i väg.

Prisökningen de senaste månaderna är så kraftiga att det finns en risk att flera av våra medlemsföretag tvingas dra ner på sin verksamhet och i vissa fall tvingas att lägga ner helt.  

När det gäller offentliga upphandlingar är det för oss självklart att man ska ställa samma krav och kontroll i upphandlingen som man gör på oss lantbrukare, så är fallet inte är i dag. Genom att göra detta kan man säkerställa att det runt om i Sverige serveras bra, god och hållbart producerad mat.

Våra medlemmar är beroende av kontakt med flera olika myndigheter för att kunna bedriva sin verksamhet. I dag upplever vi att det ofta brister i kontakten mellan de olika myndigheterna. Bristerna är ibland så stora att det inte är rättssäkert för våra medlemmar. Därför efterlyser vi nu ett ökat samarbete mellan oss lantbrukare och producenter tillsammans med bland annat länsstyrelserna, Jordbruksverket och Livsmedelsverket.

Svensk livsmedelsförsörjning behövs i kris

Vi vill också se att kontrollavgifterna till slakterierna är fasta och förutsägbara. Kontrollerna behöver likriktas mellan veterinärer och myndigheter. I dag kontrolleras samma objekt av flera myndigheter men dock med olika bedömning vilket skapar missförstånd och osäkerhet.

Vår bransch skapar arbetstillfällen på landsbygden och i mindre orter. Vi är en viktig del i den svenska mat- och livsmedelsproduktionen och vill även vara så i framtiden. Dock står vi nu inför mycket stora utmaningar precis som övriga delar av det svenska lantbruket.

Det är nu hög tid att landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) bjuder in till ett brett samråd som handlar om hur vi ska kunna säkerställa svensk livsmedelsproduktion framöver och hur vår bransch, tillsammans med övriga delar av lantbruket, kan arbeta för att Sverige ska kunna ha en stabil livsmedelsförsörjning och vid en eventuell kris inte vara helt beroende av import av mat och livsmedel från andra länder.

Nämnda personer

Anna-Caren Sätherberg

Riksdagsledamot (S), ledamot i partistyrelsen
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00