MP driver inga klimatkrav i förhandlingar om krisstöd

COVID 19. Det är för tidigt att sätta upp stora motkrav på omställning i stöden till krisande branscher. Men möjligheten diskuteras inom flera av samarbetspartierna.
– Just nu handlar det om att värna den enskilda människan, säger Karolina Skog (MP).

Foto: Foto: Regeringskansliet
Jacob Hederos

Skulle det exempelvis ligga i linje att sänka skatterna på fossila bränslen för att få igång ekonomin? Kanske inte.

Rickard Nordin
Klimat- och energipolitisk talesperson, C

Vi kommer att komma till ett läge senare där vi ska nystarta svensk ekonomi. Och i det läget kommer MP:s ingång vara att vi ska nystarta mot en fossilfri hållbar ekonomi.

Karolina Skog
Ekonomisk-politisk talesperson, MP

Samtidigt som regeringar runt om i världen skjuter till stödåtgärder till branscher i en krisande ekonomi, lyfts frågan om politikerna också bör se till att föra in motkrav inom bland

Dokumentation

Påtryckningar åt olika håll

I USA har Demokrater försökt föra in krav på att stimulanspaketet till ekonomin ska innehålla nedsättningar på skatten för förnybar energi. I Kanada förbereds räddningsaktioner till olje- och gassektorn, mot bakgrund av att Covid 19-krisen sammanfaller med ett oljepriskrig.

I EU föreslog Tjeckien att EU:s förslag till klimatlag skulle skrotas, och Polen vill att utsläppshandeln stoppas från 2021, eller att landet undantas.

Ambitionerna inom den gröna given har inte övergivits, bedyrar EU-kommissionen. Men Bryssel medger samtidigt att vissa planer, såsom lanseringen av en biodiversitetsstrategi med ett tillhörande förslag till målformulering för unionen på området, nu skjutits framåt.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00