Debatt

MP: "C har större kulturnedskärningar än M"

DEBATT. De nedskärningar som Centerpartiet föreslår på kulturområdet skulle tvinga regionala orkestrar att avveckla verksamheten och göra 2017 till ett förlorat år för svensk filmproduktion, skriver Miljöpartiets kulturpolitiska talesperson Niclas Malmberg.

Centerpartiets föreslagna minskningar i kulturanslaget skulle drabba flera kulturområden hårt, menar Niclas Malmberg (MP).
Centerpartiets föreslagna minskningar i kulturanslaget skulle drabba flera kulturområden hårt, menar Niclas Malmberg (MP).Foto: Pixabay
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Niclas Malmberg, riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson (MP)

Kulturutskottet har nu fattat sitt beslut om 2017 års kulturbudget. Som vanligt har allianspartierna reserverat sig till förmån för stora nedskärningar. Men Moderaterna är inte längre det parti som har den snålaste kulturbudgeten. Inte för att Moderaterna ändrat syn, de föreslår nedskärningar om totalt 479 miljoner kronor. Men de övertrumfas nu med råge av Centerpartiet som vill skära i kulturanslaget med över 600 miljoner kronor. Vad är motivet till denna drastiskt ändrade syn på statens finansiering av kulturverksamhet? Svaret står kanske att finna i att Centerns ungdomsförbund förra hösten krävde att kulturpolitiken skulle minimeras till ett stöd till debutanter, och att all icke-kommersiell kultur sedan kunde självdö.

Vill skrota viktiga satsningar

En genomgång av vad det är för faktiska nedskärningar Centerpartiet nu föreslår visar att partiet helt vill avskaffa den satsning på musik- och kulturskolan som den rödgröna regeringen initierat och som uppgår till 100 miljoner kronor för nästa år. Detta trots det oerhört stora intresse som funnits från landets kommuner att ta del av resurserna. På samma sätt vill de helt avskaffa projektmedlen för Äga Rum, 40 miljoner kronor, trots att reformen varit mycket framgångsrik och nått ett stort antal föreningar som aldrig tidigare fått medel från Kulturrådet. 

Det är inte närodlad politik, det är centraliserad nedskärningspolitik!

I linje med CUF-förslaget om att ta bort stödet för kultur man tycker är ”lika mossig som gårdagens pizza" föreslår Centerpartiet en omfattande nedskärning på 60 miljoner kronor för den regionala scenkonsten. I praktiken innebär det att många regionala orkestrar inte längre kommer att kunna finansiera sin verksamhet om Centerpartiets budgetförslag skulle vinna, utan helt enkelt tvingas avveckla verksamheten.

"Förlorat år för svensk filmproduktion"

Men kanske mest anmärkningsvärt är Centerpartiets hantering av stödet till svensk filmproduktion. Faller film också under CUF:s definition som kultur "ingen är intresserad av"? Centern föreslår en nedskärning på 237,5 miljoner kronor i filmstödet, varför 2017 skulle bli ett förlorat år för svensk filmproduktion om Centerpartiets skuggbudget skulle genomföras.

Den regionala kulturpolitiken tror man kanske ändå att Centerpartiet ändå skulle värna. Men icke. Kultursamverkansmodellen får 73,8 miljoner kronor mindre i C-reservationen. Sammantaget innebär Centerpartiets alla nedskärning på kulturområdet ett hårt slag mot kulturlivet, kulturarbetare  och möjligheten att utöva kultur. Det är inte närodlad politik, det är centraliserad nedskärningspolitik!

Dokumentation

Debatt på Altinget

Vill du delta i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00