Debatt

Moraliskt motiverat att skänka mer vapen till Ukraina

Det är fel att neka Ukraina vapen för att försvara sig utifrån argumentet att mer vapen och våld inte löser konflikten. Det skriver Lars Ångström, tidigare ordförande i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen samt före detta riksdagsledamot (MP) i försvarsutskottet och en av grundarna av aktionsgruppen ”Stoppa Putins krig mot Ukraina”.

Foto: Paul Wennerholm/TT
Lars Ångström
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ukraina försvarar sin demokrati och sin civilbefolkning mot Rysslands anfallskrig. Omvärlden har en moralisk skyldighet att stödja Ukraina militärt. Sverige bör bidra med mer vapen än man gör i dag och verka för att man inom EU gör samma sak.

Inte detsamma som vapenexport 

Det är fel att i detta sammanhang tala om vapenexport. Vapenexport är en kommersiell verksamhet som försvarsindustrin ägnar sig åt av ekonomiska vinstintressen. Exporten regleras politiskt då den får utrikespolitiska konsekvenser. Att som land däremot skänka vapen till Ukraina är en utrikespolitisk och moraliskt motiverad handling och har inte något med vapenexport att göra.

Samarbete, handel och ömsesidiga beroendeförhållanden med auktoritära stater har inte lett till att dessa demokratiserats.

De vapen Ukraina uttryckt att de behöver är bland annat luftförsvarssystem, Robot 70, för att kunna stoppa bomb- och raketangrepp mot civila mål från luften. För varje rysk kryssningsrobot som skjutits ner har människoliv sparats. Ukraina behöver också pansarbrytande ammunition som Robot 57 för att förhindra stridsvagnar från att skjuta sönder hyreshus inne i städerna. Sverige bör vara lyhörd för ytterligare behov som det ukrainska försvaret har.

Skapa rum för eldupphör

Det är fel att neka Ukraina vapen att försvara sig med utifrån argumentet att mer vapen och våld inte löser konflikten. Ingen påstår att väpnat motstånd i sig löser konflikten. Syftet med Ukrainas väpnade motstånd är att försvara civilbefolkningen från förödande anfall och landet från att ockuperas, skapa tid och rum där eldupphör kan nås och i förlängningen fred, frihet och demokrati bibehållas.

Därtill måste sanktionerna utökas. Genom fortsatta köp av olja och gas finansierar omvärlden den ryska regimens krigsmaskin. Detta måste omgående upphöra. Sanktioner drabbar förvisso också oss själva genom ökade livsmedelspriser, elkostnader och bensinpriser. Men den kostnaden måste vi vara beredda att ta. Priset som Ukraina får betala är så oändligt mycket högre.

Rysk imperialism hotar världsfreden

Världen står inför en extraordinär utmaning där det krävs extraordinära insatser och uppoffringar. Samarbete, handel och ömsesidiga beroendeförhållanden med auktoritära stater har inte lett till att dessa demokratiserats. Tvärt om. Både i Kina och Ryssland har repressionen ökat och Rysslands imperialistiska ambitioner hotar i förlängningen världsfreden. Därför måste säkerhetsgemenskaper mellan demokratier utvecklas parallellt med att sanktioner bibehålls och diplomatiska ansträngningar intensifieras.

Det behövs en stor aktiv alleuropeisk fredsrörelse som lyfter fram vikten av frihet, demokrati och det civila samhällets roll i framtidens Ryssland, Ukraina och övriga Europa.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00