"Moderaternas tiggeriförbud visar brist på medmänsklighet"

DEBATT. Moderaternas förslag om tiggeriförbud är att sparka på de som redan ligger. Förslaget är inget annat än ren och skär populism, skriver Axel Hallberg, Grön Ungdom. 

Av: Axel Hallberg
Språkrör Grön Ungdom 

I dag, fredag, presenterade Moderaterna ett förslag på att kriminalisera tiggeri. Moderaterna har sedan tidigare drivit ett tiggeriförbud, men blir nu det första partiet utöver Sverigedemokraterna att lägga fram ett konkret förslag. Att sparka på dem som redan ligger är inget annat än ren och skär populism.

Kommer inte åt problemet med tiggeriförbud

De som tigger i Sverige kommer ofta från en otroligt utsatt situation i ett annat EU-land. Att förbjuda tiggeri i Sverige, låta poliser ingripa och avvisa dessa personer från Sverige är att sopa problemen under mattan istället för att hjälpa våra medmänniskor.

M väljer att blunda och förvärrar utsattheten

Grundproblemet är att dessa människor lider av fattigdom och utsätts för diskriminering i sina hemländer. Detta är personer som ser tiggeri som en allra sista utväg. De ser ingen annan möjlighet att sätta mat på bordet och skicka barnen till skolan. Genom att föreslå tiggeriförbud i Sverige väljer Moderaterna att blunda för de egentliga problemen. Men inte nog med det, de förvärrar också utsattheten för de som tigger.

Vad politiker säger och gör påverkar samhällsdebatten. Det är sorgligt att se att Moderaterna ger sig på en redan väldigt utsatt grupp. Sverige behöver mer medmänsklighet, inte mindre.

Tydlig signal mot de romer som tvingas tigga

Den långsiktiga lösningen är att se till att ingen tvingas genom att motverka diskriminering och fattigdom. Förslaget om tiggeriförbud är inte riktat explicit mot romer, men sänder en tydlig signal mot de romer som i dag tvingas tigga för sin överlevnad. Debatten borde istället fokusera på hur vi säkerställer romers rättigheter i hela Europa.

Stärk EU:s verktyg för sanktioner mot medlemsländer

Grön Ungdom vill ha ett EU-toppmöte där statschefer lyfter diskussionen om hur romernas situation i Europa kan förbättras. Vi vill även se över hur EU kan få fler och starkare verktyg för sanktioner mot ett medlemsland som bryter mot grundläggande krav på demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna och skydd för minoriteter.

Valrörelsen har börjat. Flera partier arbetar för att i sin retorik ställa grupp mot grupp. Grön Ungdom hoppas innerligt att vi kan skapa en valrörelse som istället pratar om lösningar. Vi vill bygga ett samhälle som är till för alla.

Vi kommer alltid att stå upp för medmänsklighet. Politikens ansvar är att hjälpa alla som lever i en utsatt situation, oavsett om det är inom våra gränser eller i ett annat land. Vi gröna tar kampen för världens utsatta människor.

Forrige artikel Svenska freds: Svenska freds: "Reglera utvecklingen av autonoma vapensystem" Næste artikel Elsäkerhetsverket: Kan vi skydda den digitala konsumenten? Elsäkerhetsverket: Kan vi skydda den digitala konsumenten?
Postnord: Behövs mer finansiering än bara portointäkter

Postnord: Behövs mer finansiering än bara portointäkter

REPLIK. I den kommande postlagsutredningen är det viktigt att se hur samhällsuppdraget posttjänsten kan utföras utan att det innebär en orimlig ekonomisk belastning för tillhandahållaren, skriver Postnords koncernchef, Annemarie Gardshol.