Ministern om granskning av utländska investeringar: Proposition kommer

Regeringen kommer att gå vidare med förslagen i utredningen om granskning av utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden, enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Men han lämnar inget besked om när en proposition kan landa på riksdagens bord.

"Införandet av ett granskningssystem för utländska direktinvesteringar i bland annat kritisk infrastruktur är en prioriterad fråga för regeringen." skriver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).
"Införandet av ett granskningssystem för utländska direktinvesteringar i bland annat kritisk infrastruktur är en prioriterad fråga för regeringen." skriver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).Foto: Christine Olsson/TT
Johanna Alskog

När kommer regeringen att gå vidare med de förslagen från utredaren Sten Heckscher om ett system för granskning av utländska direktivinvesteringar inom skyddsvärda områden? Det undrar riksdagsledamot Mattias Bäckström Johansson (SD) i en skriftlig fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

”Andelen utländska ägare av svensk vindkraft har närapå fördubblats på bara några få år, och den enskilt största ägaren är i dag ett statligt kinesiskt bolag.” skriver Bäckström Johansson som inte vill förbjuda utländska bolag att investera i svensk vindkraft, men att Sverige måste försäkra sig om att inte sätta sig i beroendeställning till auktoritära stater.

Minister Johansson ger inget svar på när en proposition kan tänkas vara klar, däremot är han tydlig i sitt svar till Bäckström Johansson om att regeringen avser att leverera ett lagförslag utifrån Heckschers utredning.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00