Med Abrahamsavtalen går Mellanöstern fred till mötes
För tre år sedan undertecknades Abrahamsavtalen. De har inlett en ny era av normalisering och fred som inte bara förbinder regeringar utan också för människor samman. Trots skillnader i språk, religion och kultur. Det skriver Ziv Nevo Kulman, Israels ambassadör i Sverige.
Ziv Nevo Kulmans
Israels ambassadör i SverigeI september månad uppmärksammar vi en viktig milstolpe för Mellanöstern och Nordafrika. För exakt tre år sedan undertecknades Abrahamavtalen mellan Israel, Förenade arabemiraten (UAE) och Bahrain, under USA:s överinseende. Tre månader senare, i december 2020, tecknade Marocko ett normaliseringsavtal med Israel.
Försök till samarbete möts alltför ofta av motgångar. Det är mot denna bakgrund man måste betrakta den framgångssaga som är Abrahamsavtalen
Mellanöstern är en region präglad av våld och terrorism. Försök till samarbete möts alltför ofta av motgångar. Det är mot denna bakgrund man måste betrakta den framgångssaga som är Abrahamsavtalen. De har inlett en ny era av normalisering och fred som inte bara förbinder regeringar utan också för människor samman. Trots skillnader i språk, religion och kultur.
Handeln har ökat
Hittills har avtalen bjudit på en inblick i samarbetets fulla potential. Handeln mellan Israel och de andra länderna ökade med 74 procent mellan år 2021 och 2022. Turismen, som tidigare var närmast obefintlig, har skjutit i höjden. Under 2021 ökade besöken från Israel till Förenade arabemiraten med 172 procent – och detta under ett pandemiår!
Avtalen har också stärkt Israels förbindelser med sina grannländer, något som bidragit till den regionala stabiliteten. År 2022 undertecknades exempelvis Prosperity Green & Blue-avtalet mellan Israel, Förenade arabemiraten och Jordanien. Avtalet innebär att Jordanien ska bygga en solcellsanläggning för att leverera grön el till Israel. I gengäld kommer en avsaltningsanläggning i Israel leverera 200 miljoner kubikmeter vatten om året till Jordanien. Därtill verkar ett fredsavtal mellan Israel och Saudiarabien inte längre vara en långsökt dröm.
Middag med Billström
Denna samarbetsanda återspeglas även mellan de undertecknande länders ambassader här i Sverige. Två år i rad har vi kunnat uppmärksamma Ramadan och Pesach (den judiska påsken) tillsammans. Förra året hölls den traditionella middagen för att bryta fastan i den israeliska ambassadörens residens tillsammans med utrikesminister Ann Linde (S) och ambassadörerna från USA, Förenade arabemiraten och Marocko. I år tog den marockanska ambassadören initiativet och vi åt alla middag med utrikesminister Tobias Billström (M).
I en region där 65 procent av befolkningen är yngre än 30 måste den nya generationen förses med möjligheter. Unga makthavare från de berörda länderna får åka på resor för att uppleva varandras kulturer och besöka viktiga religiösa och historiska platser. Resorna blir ett effektivt verktyg för att stärka band och bygga broar, decennier framöver.
Abrahamavtalen uppmuntrar till samarbete och utbildning. Studenter från Marocko och Förenade arabaemiraten söker i allt högre grad till israeliska universitet. Bahrain har undertecknat ett antal avtal med Israel för att främja student- och professorsutbyten.
Avtalen främjar ömsesidig förståelse
Efter att Förenade arabemiratens utrikesminister besökte Förintelsecentret Yad Vashem i Jerusalem, införlivade man Förintelsen som ett obligatoriskt tema i läroplanen. Det är ett fantastiskt exempel på hur avtalen främjar ömsesidig förståelse för varandra.
Abrahamsavtalen har på tre år lyckats visa att när såväl ledare som vanliga invånare prioriterar fred och samarbete är en bättre framtid för Mellanöstern möjlig. Israel hoppas att många fler länder ansluter sig till denna strävan, något som kommer bana väg för välstånd i många år framöver.