Debatt

Malmberg: Lodenius överdriver skattehöjning på biobiljetter

SLUTREPLIK. Om centern fick bestämma skulle biobiljetterna förvisso vara något billigare, men utbudet av svenska filmer skulle decimeras. Det menar miljöpartiets Niclas Malmberg (MP) som utmanar Centerns Per Lodenius på offentlig debatt om den regionala kulturpolitiken.

Momshöjningen på bio går oförkortat går till produktion av ny svensk film, skriver Miljöpartiets kulturpolitiske talesperson Niclas Malmberg.
Momshöjningen på bio går oförkortat går till produktion av ny svensk film, skriver Miljöpartiets kulturpolitiske talesperson Niclas Malmberg.Foto: Pixabay
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Niclas Malmberg, kulturpolitisk talesperson (MP)

Per Lodenius besvarar till sist min tidigare debattartikel där jag pekar på att Centern nu kapar mer än 600 miljoner kronor från kulturbudgeten, och där jag frågar om det finns ett samband mellan Centerns nya nedskärningspolitik och de krav som Centerns ungdomsförbund tidigare har rest om att statens kulturbudget i princip ska nollas, med undantag för ett "debutantstöd". Lodenius har tyvärr dålig koll på sitt ungdomsförbund och undrar varifrån jag hämtat citaten. Här följer därför en länk.

Läsarna kan därmed enkelt se att samtliga mina citat är ordagranna. Tyvärr är det inte bara det egna ungdomsförbundets uttalanden som Lodenius har dålig koll på, utan också matematik. Lodenius talar gång efter annan om en skattechockhöjning från 6 procent till 24 procent (sic!) på biobiljetter. Men han missar att samtidigt som momsen höjs plockas den särskilda biografavgiften bort, varför den faktiska skattehöjningen är från 16,7 till 25 procent. Det kan man förstås också ha synpunkter på. Men eftersom Lodenius konsekvent talar om en uppdiktad långt större skattehöjning tycks så inte vara fallet.

Inga svenska filmer om Centern fick bestämma

Istället för att försvara sitt partis nedskärningar valde Per Lodenius att huka i bänken.

Några kronors högre biljettpris är, som isolerad företeelse, självklart inget positivt. Men eftersom intäkterna oförkortat går till produktion av ny svensk film är nog många biografbesökare ändå tillfreds med att veta att momshöjningen gör att man kommer att kunna se nya svenska filmer även framöver. Det Lodenius glömmer att tala om är att Centern skär ner produktionsstödet med 237,5 miljoner kronor 2017. Fick Centern styra kulturpolitiken skulle biobesökarna förvisso ha lite billigare biljetter, men å andra sidan inte några svenska filmer att välja mellan.

Angående samlingslokaler är det en av få budgetposter där Centerpartiet ansluter till regeringens politik, och till och med vill gå fram ännu lite snabbare. I kulturbudgeten ökar den rödgröna regeringen stödet till samlingslokaler med 20 miljoner kronor. Visar sig behoven vara ännu större finns alla möjligheter att vi återkommer med ytterligare förstärkningar.

Offentlig debatt om regional kultur

I övrigt är det idel nedskärningar i Centerpartiets kulturbudget. Hela 33 anslagsposter vill Centern kapa. Däribland kultursamverkansmodellen, det vill säga resurser till regional kultur, och den utökning om 60 miljoner kronor som finns avsatt till scenkonsten i budgetpropositionen. Eftersom denna anslagshöjning i praktiken handlar om kompensation för ökade kostnader skulle Centern kulturbudget, om den vunnit majoritet, leda till kraftiga nedskärningar i länsorkestrarnas verksamhet.

Förra veckan var kulturbudgeten uppe för debatt i Riksdagen. Istället för att försvara sitt partis nedskärningar valde Per Lodenius att huka i bänken. Jag har därför utmanat Lodenius på offentlig debatt om den regionala kulturpolitiken, och eftersom jag valt tema är han fri att välja tid och plats. Jag har full förståelse för att Lodenius är missnöjd med den nedskärningspolitik hans parti landat i. Men det enda demokratiskt hederliga vore att stå upp för politiken, och ta debatten.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Tidigare inlägg i debatten 

MP: "C har större kulturnedskärningar än M"
De nedskärningar som Centerpartiet föreslår på kulturområdet skulle tvinga regionala orkestrar att avveckla verksamheten och göra 2017 till ett förlorat år för svensk filmproduktion, skriver Miljöpartiets kulturpolitiska talesperson Niclas Malmberg.

C och CUF: MP flyttar kulturen från landsbygden till storstäderna
Regeringen och Miljöpartiets chockhöjning av biomomsen rimmar illa med ambitionen att alla ska få tillgång till kulturen. Därför vill Centern stoppa höjningen av biomomsen och öka stödet för samlingslokalerna, som inte minst på landsbygden är navet för civilsamhället och kulturlivet, enligt C och CUF.

Vill du delta i debatten?

Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00