Om  
Lina Axelsson Kihlblom

Lina Axelsson Kihlblom blir ny skolchef i Eskilstuna

Tidigare skolminister Lina Axelsson Kihlblom får nytt jobb som chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun. 

Foto: Christine Olsson/TT
Rebecka Prahl

Axelsson Kihlblom var skolminister i S-regeringen mellan december 2021 och oktober 2022. Hon tar över efter Ingrid Sköldmo som går i pension. Hon börjar den 16 maj.

– Det känns väldigt roligt och spännande. Jag har haft ett intresse för Eskilstuna i många år, och sökt den här tjänsten för många år sedan. Det är en stor kommun som speglar Sverige på ett väldigt fint sätt, och jag tycker verkligen om att få jobba mot politiken och hela kedjan ner till klassrummet, säger Lina Axelsson Kihlblom till Altinget. 

Vad vill du ta tag i som skolchef? 

– Eskilstuna kommun är en väldigt ambitiös kommun och självklart handlar det om att höja kunskapsresultat. Kommunen har mycket nya företagsetableringar som behöver arbetskraft. Till sist handlar det om att de små barnen ska bli unga vuxna, som med kunskap och hälsa ska kunna ta sitt första jobb.  

Hur påverkar dina erfarenheter som skolminister din nya roll? 

– Det här är verkligen att se skola från olika perspektiv. Det handlar till sist om att politiska beslut ska bli verklighet och bli bra för barn och elever.  

Tidigare ministrar får inte påbörja en anställning innan det godkänts av Karensnämnden. Lina Axelsson Kihlblom har gjort en anmälan om sitt nya uppdrag, men Karensnämnden har ännu inte fattat beslut i ärendet.  

Nämnda personer

Lina Axelsson Kihlblom

Tidigare skolminister (S)
Jur. kand (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00