Liberaler i Stockholm: Inför hyrköp och marknadshyror för nya lägenheter

DEBATT. Stockholm förlorar mångmiljardbelopp varje år på grund av bostadsbristen, skriver Stockholmsliberaler som föreslår fri hyressättning för nya lägenheter och möjlighet för boende att köpa den lägenhet man har hyrt. 

Av: Robin Tapper, debattör, Liberalerna Södermalm 
Carl Hellström, debattör, Liberalerna Kungsholmen

Bostadsbristen i Stockholmsregionen slår hårt mot stadens näringsliv. Kostnaden beräknas till 36 miljarder kronor per år i utebliven tillväxt och över fyra miljarder i förlorade skatteintäkter, skriver liberala politiker i Stockholm.

Enligt en färsk rapport från WSP (konsultbolag inom samhällsbyggarsektorn reds.anm.) har vart femte företag i staden problem med att rekrytera rätt personal. Problemet beror på svårigheterna för arbetssökande individer att finna ett boende till ett rimligt pris.

Hade varit fler

Om bostadsmarknaden hade utvecklats i en balanserad takt mellan åren 1995 och 2016 hade Stockholmsregionen haft 50 000 till 150 000 fler invånare. Det har resulterat i förlorade skatteintäkter till vår gemensamma välfärd.

Boverket har gjort bedömningen att byggandet av bostäder kommer att minska drastiskt framöver. Samtidigt står nästan 600 000 individer i kön till Stockholms bostadsförmedling. Huvudstaden behöver ansvarsfulla och långsiktiga lösningar som håller över tid.

Stockholm riskerar att bli en mindre attraktiv huvudstad för företag att etablera sig i. Men också för människor att flytta till. Statistiken visar att arbetskraftsbristen i Stockholms näringsliv är den högsta på tio år. Den utvecklingen får inte fortgå.

Hela landet hotas

En kraftig inbromsning i huvudstadsregionens ekonomi skulle innebära ett hot mot hela landets tillväxt. Stockholm har agerat både motor och stötdämpare för Sveriges ekonomi under snart två årtionden.

Socialdemokraterna har blundat för situationen under den förra mandatperioden. Det kommer inte Liberalerna att upprepa. Vi vill att Stockholm ska vara möjligheternas stad för alla.

Liberalerna föreslår:

 • Förenkla bostadsbyggandet. Friare regler och snabbare processer leder till fler och billigare bostäder. Vi vill också öka stadens utbud av byggbar mark.
 • Stockholm behöver växa på bredden och skapa en levande stad utanför tullarna. Vi säger nej till att bygga sönder Stockholms världsberömda arkitektur och kulturarv.
 • Att äga sitt boende skapar en frihetskänsla fler borde få uppleva. Inför hyrköp som ett alternativ på bostadsmarknaden. Det innebär att den boende först hyr för att sedan köpa.
 • Tillåt fri hyressättning i nybyggda hyreshus. I äldre hyreshus ska läget kunna påverka hyran mer än i dag.

Forrige artikel "Brist på samarbete hotar klimatberedskapen" Næste artikel "Statligt stöd för korttidsarbete snedvrider konkurrensen"
 • Rapportera

  Håkan Carlsson · Konsult

  "Frihetskänsla"

  Har bott i såväl hyresrätt som bostadsrätt och nu i kooperativ hyresrätt (SKB). Den frihetskänsla ni talar om av att äga sin bostad tycker jag är kvalificerat nonsens. Känner ni samma frihetskänsla av en egen bok jämfört med en bok från bibblan? Det finns förstås problem med fri/friare hyressättning både i det nya beståndet och det äldre. Diskutera också dessa stället för att komma med överlastad äganderättsretorik.