Debatt

Lega (KD): Att skydda Sveriges judar måste få kosta

Judehatet är en skamfläck i vår tid. I Europa och Sverige lever det och frodas. För att garantera våra judiska fränders trygghet och säkerhet så är det minsta det offentliga kan göra att skjuta till tillräckliga medel för att garantera fullgoda säkerhetsarrangemang. Det skriver David Lega (KD), medlem i Europaparlamentets arbetsgrupp mot antisemitism.

”Historielösheten och undfallenheten inför judehatet måste få ett slut. Den extremism som föder och göder det måste bekämpas.”
”Historielösheten och undfallenheten inför judehatet måste få ett slut. Den extremism som föder och göder det måste bekämpas.”Foto: Nora Lorek/TT
David Lega
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Över sju decennier efter hatet, ghettona och lägren borde Europas judar vara trygga. I stället ser vi hur den förhatliga antisemitismen återigen flyttar fram positionerna på kontinentens gator. I sin senaste rapport så fastslår EU:s byrå för grundläggande rättigheter att andelen brott med antisemitiska förtecken ökar i så gott som varje europeiskt land.

I ett EU vars själva existensberättigande är ”aldrig igen” får detta inte fortgå.

Om detta vittnar de islamistiska terrorattackerna mot judar i Bryssel, Halle, Köpenhamn och Paris. Om detta vittnar de svenska nazister som i fjol demonstrerade utanför synagogan i Norrköping på judarnas viktigaste högtidsdag, Yom Kippur. Om detta vittnar den islamistiska folkmassa som på Malmös gator häromåret uppmuntrade till mord och utrensning av judar.

Samma, förhatliga judehat – här som där.

Detta får inte fortgå

För antisemitismens frammarsch bär islamister och vänster- och högerextremister skulden. Antidemokrater som förenas i sitt judehat och i sin vilja att tillintetgöra staten Israel. I ett EU vars själva existensberättigande är ”aldrig igen” får detta inte fortgå.

Målbilden måste vara ett Europa som är tryggt och säkert för alla judar, överallt – alltid. Det arbetet måste innefatta repressiva åtgärder syftandes till att på bred front slå tillbaka mot judehatarna och deras medlöpare. Parallellt med sådana insatser så måste man möjliggöra för unionens judar att leva ett så normalt liv som möjligt. Inte minst så i Sverige.

Staten måste bekosta säkerheten

Ett ”normalt liv” är någonting fjärran för många av Sveriges judar i dag. Varken i synagogan eller på förskolor, skolor och judiska äldreboenden kan de känna sig helt trygga. Brandattacken mot Göteborgs synagoga 2017 förkroppsligar denna otrygghet. Det ökande behovet av metalldetektorer på Malmös skolor är en påminnelse om den otrygghet som stadens judar lever under. De som inte redan lämnat Malmö på grund av judehatet, vill säga.

En åtgärd som snarast måste till för att garantera svenska judars trygghet och säkerhet är att det offentliga bekostar och tillhandahåller nödvändiga säkerhetsarrangemang vid judiska församlingar, skolor och ålderdomshem. Som det är i dag bekostas och tillhandhålls ofta utrustning såsom metalldetektorer, men ej personal. Det duger inte, utan staten, regionerna och/eller kommunerna måste gå in och täcka samtliga kostnader förenade med vår judiska befolknings trygghet och säkerhet.

”Måste få kännbara konsekvenser”

Där judars rätt att tro och fritt och öppet utöva sin religion kränks eller inskränks – där hotas EU:s grundvärderingar. Om ett medlems- eller kandidatland inte kan garantera sin judiska befolkning deras trygghet och säkerhet så måste det få kännbara konsekvenser, exempelvis i form av indragna utbetalningar från EU:s strukturfonder. Det är en fråga som mina kollegor och jag i Europaparlamentets arbetsgrupp mot antisemitism envetet driver.

Historielösheten och undfallenheten inför judehatet måste få ett slut. Den extremism som föder och göder det måste bekämpas. Europas judar måste skyddas. Till varje pris.

Nämnda personer

David Lega

Europaparlamentariker (KD), ledamot i partistyrelsen

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00