Lars Amréus: Miljökrav på vattenkraft hotar kulturmiljöer

VATTENKRAFT. Lagförslagen som ska modernisera vattenkraftens miljövillkor lyser ännu med sin frånvaro. Men riksantikvarie Lars Amréus är bekymrad och anser att utredningsförslagen för den småskaliga vattenkraften är ett stort hot mot det svenska kulturmiljölandskapet.

Riksantikvarie Lars Amréus befarar att förslaget om att all småskalig vattenkraft ska söka moderna tillstånd kan leda till en omfattande kulturmiljöförstörelse.
Riksantikvarie Lars Amréus befarar att förslaget om att all småskalig vattenkraft ska söka moderna tillstånd kan leda till en omfattande kulturmiljöförstörelse.Foto: Foto: RAÄ
Johanna Alskog

Kulturmiljöperspektivet glömdes bort i direktiven till den stora Vattenverksamhetsutredningen som leddes av utredaren Henrik Löv. Nu ligger förslagen på miljö- och energidepartementets bord och för Lars Amréus, riksantikvarie vid Riksantikvarieämbetet, utgör den mycket digra utredningen vad han kallar "ett av de riktigt stora hoten mot vårt kulturmiljölandskap".

Orsaken är utredningens förslag att de vattenkraftverk och dammar som inte har tillstånd enligt modern miljölag, det vill säga miljöbalken, måste söka ett sådant tillstånd. En sådan tillståndsprocess riskerar att bli mycket dyrare än vad enskilda personer och arbetslivsmuseer har råd med, befarar Lars Amréus.

– Risken är en omfattande och storskalig utrivning av anläggningar. Går det igenom skulle det kunna bidra till en enorm förlust för Sverige kulturmiljöer, säger han till Altinget.

Men trots att inget lagförslag ännu har kommit ut ur miljö- och energidepartementets kvarnar, så är den process som oroar Amréus delvis redan igång. På landets länsstyrelser pågår arbetet med att begära att de vattenverksamheter som drivs enligt urminnes hävd söker moderna tillstånd, detta efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen som slår fast att gamla priviliegiebrev inte kan jämställas med ett tillstånd enligt miljöbalken.

Det här har fått Centerpartiet att rycka ut till den småskaliga vattenkraftens försvar och kräva att regeringen inför ett moratorium fram tills dess att regeringen regeringen presenterar ett lagförslag, ett lagförslag som bör innebära att urminnes hävd respekteras för vattenverksamhet som är i drift. Ett krav som klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) har avvisat.

Lars Amréus säger att hänsyn till kulturmiljö och naturmiljö nästan alltid brukar gå harmoniskt hand i hand. Han tar en stenmur som exempel.

– Den är både ett kulturminne och en biotop. Generellt är kulturmiljö och naturmiljö två delar av samma mynt, säger han.

Men med de små vattenkraftverken och dammarna är det inte lika enkelt. Anläggningarna hindrar strömmande vatten och vandrande fisk och många av de har dessa uråldriga tillstånd utan moderna miljökrav på vandringsvägar och andra åtgärder. Samtidigt tror Lars Amréus att det ska gå att anpassa dem efter miljökraven, problemet är hotet om en orimligt dyr tillståndsprocess. Ett förslag som lyfts fram i dialogen mellan olika parter är att inrätta en fond i systemet där kraftverksägarna kan få ekonomiskt stöd.

– Det har nämnts att en lösning vore att tillskapa en sådan. Det skulle kunna vara en framkomlig väg, säger Lars Amréus som påpekar att oron från kulturmiljöhåll inte enbart är en svensk fråga, då det finns ett EU-direktiv i botten på alltsammans.

– Motsvarande hantering av direktivet sker i andra EU-länder, även om vi i Sverige har enormt många sådana här mindre anläggningar, säger han.

Invändningen att anläggningarna borde ha sitt skydd i kulturmiljölagen och att det i så fall är den som borde skärpas om skyddet inte är starkt nog, avfärdar Amréus. Exempelvis dammar som är i drift omfattas inte alls av kulturmiljölagens skydd, enligt honom.

– Kulturmiljön är en del av miljöbalken, en aspekt i den. Det här handlar om avvägningar. Att hitta ett sätt att hantera det här fallet, säger han.

 På torsdagen denna vecka möts Lars Amréus och Havs- och miljömyndighetens (Hav) generaldirektör Björn Risinger, ett möte där vattenkraften lär vara ett självklart ämne på agendan. Amréus säger att det råder samsyn mellan Hav, Energimyndigheten och Riksantikvarieämbetet om att det är en fråga som handlar om avvägningar.

– Samtidigt är det en fråga utanför vår kontroll. Det är en fråga för regeringen och i botten ligger ett EU-direktiv, säger han.

I väntan på besked från regeringen arbetar Riksantikvarieämbetet med vilka förutsättningar som finns att beakta kulturmiljöerna när man genomför miljöåtgärder kring dammar och kraftverk. Utvärderingen ska vara klar vid årsskiftet.

Dokumentation

Läs tidigare artiklar på Altinget om debatten kring den småskaliga vattenkraften och kraven på moderna tillstånd


Landshövding Lars Bäckström: "Vi följer de instruktioner vi får"

Länsstyrelsen i Västra Götaland får såväl ris som ros för sitt tillsynsarbete med den småskaliga vattenkraften. Men landshövding Lars Bäckström vägrar att gå med på att myndigheten gör något annat än att följa lagar, instruktioner och domstolsbeslut.


Miljöminister Åsa Romson: Småskalig vattenkraft ska ha tillstånd

Klimat– och miljöminister Åsa Romson vet att många väntar otåligt på ny lagstiftning för landets vattenkraft, men vägrar att ge någon fingervisning om hur arbetet går. Däremot påpekar hon att den pågående debatten kring den småskaliga vattenkraften inte hör ihop med det övriga behovet av nya lagar.


Nämnda personer

Lars Amréus

Överintendent och chef Statens maritima och transporthistoriska museer, styrelseledamot ICMM, Kungl. Djurgårdens intressenter och Stiftelsen Maritimt kulturarv
Fil. kand i arkeologi, etnologi, kulturantropologi, etnoarkeologi (Uppsala uni., 1989)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00