Debatt

L: Vuxnas integritet kan inte stärkas på bekostnad av utnyttjade barn

DEBATT. Miljontals bilder och filmer på övergrepp på barn sprids på nätet varje dag. För barnen är det övergrepp som aldrig tar slut. Därför är det en katastrof om EU-kommissionen gör den digitala jakten på offer och förövare olaglig, skriver två liberaler.

De företag som driver sajter, sociala medier och onlinespel där förövarna kontaktar barn måste mötas av hårdare krav på att förebygga att övergrepp sker, skriver debattörerna.
De företag som driver sajter, sociala medier och onlinespel där förövarna kontaktar barn måste mötas av hårdare krav på att förebygga att övergrepp sker, skriver debattörerna.Foto: Richard Drew/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Juno Blom (L)
Partisekreterare och barnrättspolitisk talesperson
Cecilia Elving (L)
Ordförande, Liberala kvinnor


Bolag som Facebook har verktyg som går igenom hundratals bilder i sekunden och flaggar misstänkta sexuella övergrepp på barn. Varje dygn hittas ungefär 20 000 dokumenterade fall.

Informationen skickas vidare till den amerikanska organisationen NCMEC (National Center for Missing av Exploited children). Förra året tog de emot 69 miljoner filmer och bilder.

NCMEC vidarebefordrar i sin tur informationen till polis i rätt land. I Sverige öppnades drygt 650 förundersökningar bara i år tack vare NCMEC. Det är ett av polisens främsta verktyg i jakten förövare mot barn. Nu hotas denna verksamhet av oförutseende byråkrati.

Vore en skandal

Förslaget från EU-kommissionen måste förflyttas till papperskorgen.

Juno Blom och Cecilia Elving
Partisekreterare (L), ordförande Liberala kvinnor
Cecilia Elving (L).
Cecilia Elving (L). Foto: Magnus Fröderberg

Den 21 december börjar nämligen EU-kommissionens ePrivacy-direktiv att gälla. Det kom till för att skydda integriteten för EU:s medborgare när de använder digitala kommunikationstjänster. Men man missade att direktivet även gör det olagligt för Facebook och andra digitala plattformar att söka efter övergreppsmaterial och grooming på nätet.

EU-kommissionen försökte i höstas rädda upp situationen genom att lägga fram ett förslag om ett tillfälligt undantag för nätplattformarna. Förra veckan röstade parlamentets kommitté för medborgerliga rättigheter ja till detta förslag. Det är ett steg i rätt riktning men den slutgiltiga omröstningen i kommissionen hålls den 20 december. Det är en skandal om förslaget inte går igenom då.

Barnens rättigheter först

Juno Blom (L).
Juno Blom (L). Foto: Ola Hedin

Nätplattformarnas frivilliga jakt på bilder och övergrepp är bra, men räcker ändå inte. Internet har alltför länge varit en skyddad zon för pedofiler och sexbrottslingar. Vi politiker måste sätta barnens rättigheter främst och skydda dem från kriminella vuxna.

Detta är Liberalernas krav: 

  1. Öka polisens förmåga att utreda sexualbrott mot barn. Det krävs fler poliser med specialkompetens och fler it-forensiker för att minska utredningstiderna och lösa fler brott.

  2. Skärpta straff för sexualbrott mot barn. Den som dömts för grova sexualbrott och vägrar delta i behandlingsprogram ska aldrig vara aktuell för villkorlig frigivning. 

  3. Ta bort preskriptionstiden för alla sexualbrott mot barn.

  4. Ställ tydliga krav på företag. De företag som driver sajter, sociala medier och onlinespel där förövarna kontaktar barn måste mötas av hårdare krav på att förebygga att övergrepp sker och se till att det finns tydlig information vart barnet ska vända sig för att rapportera om de blir utsatta för kränkningar och övergrepp.

  5. Skola och fritidshem måste ta ansvar. Skolor och fritidshem behöver ta ett större ansvar för barns trygghet och säkerhet på nätet.

  6. Föräldrar måste våga. Vi föräldrar har ett stort ansvar för att tidigt prata med våra barn om nätet, spel och appar för att hjälpa barnet att hantera nätet säkert. Barn ska veta och känna att de kan berätta för en vuxen om något händer.

  7. EU måste nu tänka om och göra rätt. Förslaget från EU-kommissionen måste förflyttas till papperskorgen.

Inte på bekostnad av barn

Som liberal värnar vi självklart om den personliga integriteten, men det får inte ske på bekostnad av sexuellt utnyttjade barn. Dessa barn tvingas inte bara leva med skammen och traumat över att ha blivit våldtagna utan tvingas också leva med att bilderna på deras våldtäkt sprids gång på gång, år efter år, över hela världen. Vad kan vara mer integritetskränkande än det?

Nämnda personer

Cecilia Elving

Ordförande Liberala kvinnor, ledamot i regionfullmäktige (L) Region Stockholm, ledamot i partistyrelsen
Civilekonom, master i ledarskap och organisatoriskt beteende

Juno Blom

Riksdagsledamot (L), rättspolitisk talesperson och i barnrättsfrågor

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00