Kristersson tar med sig KD på mission impossible

BESKED. Det blir en M-KD-regering som ska prövas i kammaren på onsdag. Men synen på vilket inflytande SD får på en sådan regering skiljer sig åt inom Alliansen. Samtidigt gläntar talmannen på dörren för Annie Lööf.

Talman Andreas Norlén och Ulf Kristersson (M) på pressträffen i riksdagen.
Talman Andreas Norlén och Ulf Kristersson (M) på pressträffen i riksdagen.
Johan Manell

Ulf Kristersson vill bilda en regering i “Alliansens anda” men han får bara med sig Kristdemokraterna i sitt regeringsförslag. Kristerssons 3-2-1-lösning landade alltså i en tvåa.  

– Jag står till förfogande och är beredd att ta på mig den inte helt okomplicerade uppgiften att bilda regering. Inte för att jag är säker på att vinna men för att jag känner mig skyldig att försöka, säger Kristersson på en pressträff. 

Tuff uppgift

Att Liberalerna kommer att rösta nej står helt klart. Senast i morse twittrade Jan Björklund att SD är ett parti som ska hållas utanför makten.  

Att Centerpartiet kommer att rösta nej förefaller också sannolikt. “Jag bedömer det som osannolikt att vi ändrar uppfattning” sade Annie Lööf i en intervju med Tv4 nyligen.  

Alliansspricka

Jag har valt att ställa upp trots den uppenbara risken att inte den här gången tolereras av riksdagen för vi måste pröva riktiga alternativ.

Ulf Kristersson (M)
Statsministerkandidat

Kristdemokraterna förstår inte den typen av argumentation och frågan är om Alliansbygget står pall om två partier röstar emot en statsministerkandidat från Alliansen.  

Ulf Kristersson verkar själv inställd på att han troligtvis kommer att gå förlorande ur omröstningen men han har ändå valt att tacka ja till nomineringen.  

– Det här är på allvar, det här är inget spel, än mindre ett sällskapsspel. Det är inget man kan prata sig runt vecka efter vecka. Jag har valt att ställa upp trots den uppenbara risken att inte den här gången tolereras av riksdagen för vi måste pröva riktiga alternativ, pröva dem på riktigt, säger han. 

Kan bli det första av flera nej

Den uppenbara risken är de allra flesta bedömare överens om. Det är få som tror att Ulf Kristerssons M-KD-regering kommer att få stöd. 

– Allt annat än att det blir ett nej vore ju nästan sensationellt med tanke på de hårda kategoriska utfästelser som har varit, sade till exempel statsvetaren Tommy Möller till SVT tidigare i dag.  

Men ett nej till Kristersson är inte det samma som att vägen ligger öppen för Stefan Löfven. Många menar att även han kan komma att få räkna med ett nej i nästa omröstning. Partierna går på otrampad mark i regeringsfrågan och det är därför svårt att säga hur det kommer att sluta.  

Öppning för Lööf

Talmannen har totalt fyra försök på sig innan det automatiskt blir extra val. På pressträffen öppnade han också för att det inte är säkert att nästa statsminister blir vare sig Stefan Löfven eller Ulf Kristersson.  

– Min grundläggande uppfattning är att alla partiledare är potentiella statsministerkandidater och att det rimligen bör ingå i deras arbetsbeskrivning att därmed stå till förfogande. Jag förutsätter att de som leder riksdagens partier också är redo att stå till förfogande att leda riket, säger Andreas Norlén.

Nämnda personer

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00