Kristersson: Pågår intensiva samtal mellan Alliansens partier

REGERINGSFRÅGAN. Talmannen har träffat båda huvudkandidaterna till statsministerposten. Både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) hoppas fortfarande att gå segrande ur striden men vill inte spekulera i sina chanser.

Ulf Kristersson och Stefan Löfven hoppas båda gå segrande ur statsministerstriden.
Ulf Kristersson och Stefan Löfven hoppas båda gå segrande ur statsministerstriden.Foto: Axel Adelfsson/Moderaterna, Kristian Pohl/Regeringskansliet
Johan Manell

Talmannen har återigen fått besök av Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Båda kandiderar fortfarande till statsministerposten och båda för samtal med andra partier för att så ska bli fallet. Vem som ligger bäst till vill eller kan däremot varken Löfven eller Kristersson ge något svar på. 

– Jag vill inte bedöma något. Det är väldigt svårt, så jag kan inte ge någon procentsats, säger Stefan Löfven. 

– Det här handlar inte om sannolikhetslära. Jag är villig att stå till förfogande och jag är villig att bilda en regering, säger Ulf Kristersson. 

Fortsatta samtal 

Samtalen med talmannen i all ära, men ännu viktigare just nu är troligtvis samtalen statsministerkandidaterna har med Centerpartiet och Liberalerna. C ska välja sida i partiets förtroenderåd på lördag och Liberalerna ska göra det samma i sitt partiråd på söndag. Men hur samtalen går får media inte veta. 

– Samtal pågår fortfarande med en uppriktig ambition att se till att Sverige så fort som möjligt får en handlingskraftig regering, säger Löfven. 

Läs också: Året präglades av valet – men slutade utan regering

– Jag kan bekräfta att det under helgerna har pågått intensiva samtal mellan Alliansens fyra partier. De samtalen har varit i god anda och konstruktiva. De samtalen pågår fortfarande, ingenting är avslutat. De här samtalen har både handlat om den politiska inriktningen för en regering som jag skulle vilja leda men också formerna för en sådan regerings parlamentariska arbete, säger Kristersson. 

Nya rundor 

Nästa steg i processen är att talmannen kommer att hålla en ny talmansrunda på måndag där han träffar partiledarna och diskuterar alternativen. Därefter kommer han att lägga fram sitt förslag på statsministerkandidat. Omröstningen kommer att hållas onsdagen den 16 januari. 

Läs också: Liberaler splittrade i regeringsfrågan

Skulle även det tredje förslaget falla så kommer den fjärde och sista statsministeromröstningen att hållas den 23 januari. Om inte heller den genererar en statsminister så blir det extra val. Ett sådant ska hållas inom tre månader från den sista omröstningen.  

Nämnda personer

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00