Kortare tid i häkte med nytt förslag

RÄTTSVÄSEN. Tiden i häkte ska bli kortare och domstolarnas kontroll av restriktioner ska bli hårdare, enligt regeringens utredare. Förslagen kommer efter år av internationell kritik mot de svenska reglerna om personer som sitter häktade.

Regeringens
utredare föreslår sex månader som tidsgräns för hur länge någon kan sitta häktad innan åtal väcks.
Av de drygt 9 000 personer som var häktade under 2015 var 486 personer
frihetsberövade i minst ett halvår. 

<br><br><br><br>
Regeringens utredare föreslår sex månader som tidsgräns för hur länge någon kan sitta häktad innan åtal väcks. Av de drygt 9 000 personer som var häktade under 2015 var 486 personer frihetsberövade i minst ett halvår.



Foto: Kriminalvården
Per-Anders Sjögren
Fakta

  Av de 9 056 personer som var häktade under 2015 var 486 personer frihetsberövade i minst ett halvår. De vanligaste brottsmisstankarna vid mycket långa häktningstider är mord eller försök till mord, grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling och grovt bedrägeri.



Sverige har under lång tid fått upprepad kritik från Europarådet och FN för långa häktningstider, att häktade har omfattande restriktioner och att barn hålls inlåsta på häkten. En del ändringar

Dokumentation

BESLUTSPRODESSEN-SOU

Vad händer nu?

Utredningen ska skickas ut på remiss och därefter ska regeringen återkomma med sina slutsatser. Enligt utredningens planer kan förslagen träda i kraft under våren 2018.

SOU 2016:52

Förslagen:

  • Den så kallade tvåårsregeln, där häktning är utgångspunkten om någon misstänks för brott som ger minst  två års fängelse, ska tas bort.
  • Två alternativ till häktning införs; hemarrest och områdesarrest. Det innebär övervakning med fotboja och den misstänkte förbjuds att lämna bostaden eller ett visst område annat än vid vissa bestämda tider och för särskilda ändamål.
  • Tidsfrister. En misstänkt ska kunna vara häktad högst sex månader innan åtal väcks. Det ska dock gå att göra undantag om det finns synnerliga skäl. Om den häktade är under 18 år ska tidsfristen vara tre månader och undantag ska tillåtas endast om det är absolut nödvändigt.
  • Domstolarnas prövning av restriktioner byggs ut. Domstolarna ska inte bara avgöra om åklagaren ska få tillstånd att meddela restriktioner utan även vilken eller vilka  typer av restriktioner som tillståndet gäller.
  • Den som är häktad ska ha rätt till minst två timmars vistelse med någon annan person varje dag, eller minst fyra timmar om den häktade är under 18 år.
  • En häktad som är under 18 år ska inte låsas in i häkte utan på särskilt ungdomshem. Undantag kan göras om åklagaren anser att det finns mycket starka skäl mot förvaring på särskilt ungdomshem.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00