Kommunal ilska över regeringens löfte till tidningarna

ÅTERVINNING. Tidningsbolagen blev nöjda när regeringen lovade dem att få slippa producentansvaret för returpapper. Desto mindre nöjda är kommunerna som nu attackerar regeringens förslag.

– Vi tycker det här förslaget är helt vansinnigt, säger Inger Olofsson, Samrådsgrupp Avfall som samlar totalt 16 kommuner i norra Sverige.

Ilska bland kommunerna när regeringen vill hjälpa medierna genom att befria dem från producentansvaret för returpapper och istället skjuta över det på kommunerna.
Ilska bland kommunerna när regeringen vill hjälpa medierna genom att befria dem från producentansvaret för returpapper och istället skjuta över det på kommunerna.Foto: Helena Landstedt/TT
Johanna Alskog

Innan ett stort beslut fattas som hur returpappersinsamlingen ska organiseras efter 2021-12-31 bör andra alternativ än kommunalt ansvar för materialet utredas mer noggrant. 

ur Östra Smålands kommunalteknikförbunds remissvar

Som helhet anser SÖRAB att förslaget är dåligt underbyggt, att tidplanen är för snäv och att underlag saknas för att kommunerna ska kunna göra en bedömning av konsekvenserna, såväl de praktiska som ekonomiska.

ur yttrande från Sörab, miljö- och returbolag som ägs av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna

I syfte att hjälpa de krisande tidningsbolagen har regeringen lovat att branschen ska slippa undan producentansvaret för returpapper. Haken är bara att nödhjälpen till tidningsbranschen sker på kommunernas bekostnad –

Dokumentation

Förslaget som är ute på remiss

I promemorian föreslås att tidningsbranschens producentansvar för returpapper ska upphävas. Istället ska kommunerna från den 1 januari 2022 ha ansvar för att tillhandahålla ett system med lättillgängliga insamlingsplatser för att samla in utsorterat returpapper.

Kommunen ska se till att det returpapper som samlas in hanteras så att materialåtervinning främjas. Målet ska vara att minst 90 viktprocent av det returpapper som produceras ska återvinnas.

Det som avses är insamling av tidningar, tidskrifter, direktreklam, kataloger och liknande produkter av papper.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00