Debatt

Kärnkraft går inte att återställa

Ingreppen i miljön från en vindkraftpark är måttliga. Detsamma går inte att säga om kärnkraftsutbyggnad. Det skriver Vänsterpartiets miljö- och klimatnätverk i Kalmar län.

Det går utmärkt att storskaligt lagra sol och vind energi och därmed göra den stabil, genom exempelvis vätgasproduktion, pumpkraftverk eller olika typer av batterier, skriver debattörerna.
Det går utmärkt att storskaligt lagra sol och vind energi och därmed göra den stabil, genom exempelvis vätgasproduktion, pumpkraftverk eller olika typer av batterier, skriver debattörerna.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För bara 10 år sedan inträffande den senaste stora kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan. Det tycks vi ha glömt bort. I omställningen från fossilberoende till förnyelsebar energi formeras nu en kraftfull kärnkraftsopinion där osäkerhet inför sol- och vindkraft används som stöd för utbyggnad av samma gamla, dyra och riskabla kärnkraft.

En avgörande brist i dagens debatt är att förespråkarna för förnyelsebar energi inte förmått förklara att såväl sol- som vindkraft måste utvecklas tillsammans med energilagring. Det blåser inte alltid och solen lyser inte alltid. Men det regnar inte alltid heller. Därför har det för vattenkraften varit självklart att bygga dammar för lagring av vatten, vars flöde kan regleras efter energibehovet.

Undertecknare

Vänsterpartiets klimatnätverk i Kalmar genom:

Birger Lahti
Riksdagsledamot Vänsterpartiet
Åke Hagström
Vänsterpartiet Mörbylånga
Bitte Gudmundsson
Vänsterpartiet Kalmar
Claes Zakrisson
Vänsterpartiet Oskarshamn
Marie Sundquist
Vänsterpartiet Borgholm
Stellan Hamrin
Vänsterpartiet Mönsterås
Ann-Marie Stenhammar
Vänsterpartiet Västervik
Lennart Johansson
Vänsterpartiet Mönsterås

Går utmärkt att storskaligt lagra sol- och vindel

Inledningsvis i ett elnät där vatten och kärnkraft dominerar kan en mindre del förnyelsebar energi tillföras systemet på marginalen utan skadlig inverkan på elnätets funktion. När andelen förnyelsebar energi ökar kommer man till en punkt där reglering av elnätet blir ett problem, om inte lagring av sol- och vindkraft byggs in i systemet.

För bara 10 år sedan inträffande den senaste stora kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan. Det tycks vi ha glömt bort.

Här har kärnkraftsförespråkarna hittat ett argument för att förorda stöd för utbyggnad av dyr elproduktion – kärnkraft som framställs som överlägset reglerbar. Men argumentet är enögt, den går inte att använda som reglerkraft och man tvingas årligen stoppa reaktorer för kortare och längre perioder. Det går utmärkt att storskaligt lagra sol- och vind energi och därmed göra den stabil, genom exempelvis vätgasproduktion, pumpkraftverk eller olika typer av batterier.

Detta måste ingå i beräkningen.

Kärnkraften ofördelaktig

Kostnaden för produktion av el varierar mellan energislagen; vindkraft är billigast och kärnkraft är dyrast. Även med omfattande system för energilagring för vindkraft så är utbyggnaden av kärnkraft ofördelaktig.

I Sverige utgör vindkraften den kraftkälla som enklast och mest effektivt kan byggas ut till de nivåer som den framtida omställningen kräver. För den enskilde konsumenten är visserligen solceller på taket den enklaste lösningen på problemet med höga elräkningar, men även här krävs lagring privat eller kollektivt för optimal funktion.

En sak är uppenbar: utbyggnaden av vindkraften är för många mer påträngande än ett antal nya kärnkraftreaktorer invid redan befintliga, eftersom vindturbinerna blir synliga i landskapet. Det vittnar de många vindkraftärenden om som stoppats genom det kommunala vetot.

Vindkraft till havs kan vara positivt för marina organismer

Utbyggnad till havs framstår därför som den politiskt enklaste lösningen. Då behöver man bara ta hänsyn till de marina organismernas väl och ve. Det är dock svårt att hitta entydiga bevis på skadliga effekter trots att det finns ett stort antal undersökningar rörande vindkraftens inverkan på havsmiljön. Områden med vindkraftsverk utgör i stället en refug för många fiskarter då det storskaliga fisket inte kan tillåtas inom vindkraftsparken.

Ingreppen i miljön från en vindkraftspark är måttliga, vilket inte är fallet med kärnkraftens hundratusenåriga avfallsperspektiv. Avfallsproblemet är ”evigt” men det icke förnyelsebara bränslet till atombrasan är ändligt, uran som idag till 40% importeras från Ryssland.

Vänsterpartiet vill att:

  • Utbyggnaden av förnyelsebar energi stimuleras genom en skälig kompensation till de kommuner som upplåter mark för anläggningarna.
  • Kompensationen skall ge bygdenytta, som till exempel ge rabatt på elpriset för berörda innevånare i närområdet.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00