Debatt

C: Flera risker med EU-register över flygresenär

DEBATT. Regeringen bör avvakta och inte bidra till att stressa fram ett förslag som kan ha långtgående effekter på den personliga integriteten. Miljöpartiet verkar ha gett upp kampen i frågan. Det skriver Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson, om EU-planerna på att registrera flygpassagerare i kampen mot terrorism.

Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centern.<br>
Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centern.
Foto: FOTO: Centerpartiet
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av Johan Hedin

Riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson i Centerpartiet

 

Terrorism har tyvärr blivit en del av nyhetskonsumenternas vardag. Varje dag får vi rapporter via medierna om nya, fasansfulla attentat och illdåd som begås av extremister från IS, Boko Haram och andra terrorgrupper. Inte minst händelserna i Paris och Köpenhamn har påmint oss om att vi måste ha kraftfulla redskap för att hantera och förebygga angrepp från terrorister.

 I nuläget rusar den svenska regeringen fram, driven av upprörda känslor och utrustad med skygglappar mot sans och balans.

Johan Hedin
Rättspolitisk talesperson i Centerpartiet

I debatten som uppstått efter de senaste månadernas fruktansvärda händelser har PNR, passenger name record, seglat upp på den politiska agendan. PNR är en metod för att samla in och spara uppgifter om alla flygpassagerare. För några dagar sedan träffades regeringscheferna i EU för ett toppmöte, där man bland annat diskuterade PNR. Efter mötet stod det klart att man nu planerar att skyndsamt införa ett obligatoriskt PNR i hela EU.

Försiktig med inskränkningar

Det råder ingen som helst tvekan om att samhället måste lägga stora resurser på att förebygga och bekämpa terrorism. Här ska det inte sparas på krutet. Men när EU:s regeringschefer vill snabbehandla ett förslag om register över alla flygpassagerare drar vi i Centerpartiet öronen åt oss. När det handlar om att hantera den personliga integriteten gäller det att vara försiktig med vilka ytterligare inskränkningar som politiker genomför.

Om vi i kampen mot terrorismen offrar de grundläggande principer som det fria samhället bygger på, då har de hänsynslösa terrorister som begår dessa ofattbara grymheter vunnit på förhand. Det är precis det här som är deras syfte med attentat i europeiska huvudstäder och fruktansvärda filmklipp som sprids på nätet - att få makt över oss genom att skrämma oss.

Manar till eftertanke

Vi uppmanar därför till eftertanke innan vi ytterligare inskränker friheten för våra egna medborgare. EU-parlamentet har nyligen beslutat att EU-domstolen ska pröva om det PNR-avtal EU tidigare ingått med Kanada är förenligt med de grundläggande rättigheterna. Centerpartiet tycker det är en god idé. Regeringscheferna borde invänta domstolens utlåtande, i stället för att rusa iväg i affekt och införa nya, integritetskränkande regler utan att först göra en ordentlig analys av konsekvenserna.

Man måste lyfta blicken och inse att PNR ensamt inte är det stora problemet. Integritetshotande förslag kan verka fullt rimliga var för sig, men när de travas på hög utgör de tillsammans ett betydligt större hot mot den personliga integriteten. Det förhållande mellan integritetshotande metoder och synen på medborgarnas fri- och rättigheter som råder i dag hade för bara några år sedan ansetts vara helt oacceptabelt.

Miljöpartiet har gett upp

Tyvärr verkar inte den rödgröna regeringen hålla med. Sverige tillhör de länder i EU som hårdast driver på för att registrera resenärerna. Miljöpartiet, som brukade profilera sig som försvarare av den personliga integriteten, verkar helt ha vikt ned sig i frågan och slåss inte längre för de principerna. Om Miljöpartiet i opposition slogs för integriteten, men nu i regeringsställning inte försvarar samma värden, då kan man fråga sig varför de drev den kampen från första början.

För att rädda sin politiska heder borde Åsa Romson och Gustav Fridolin driva linjen i regeringen att invänta EU-domstolens utlåtande innan man stressar fram ett förslag som kan ha mycket långtgående effekter för den personliga integriteten.

Svagt stöd i forskning

Centerpartiet ser flera risker med PNR i hela EU. Forskningsstödet för att det skulle vara effektivt i terrorbekämpning är svagt. I Frankrike till exempel tillämpas redan PNR, men det hindrade inte de terrorister som i början av januari satte skräck i en hel nation med sina attentat i Paris. Risken med ett obligatoriskt PNR i hela unionen är också att man belastar Europas säkerhetstjänster med ännu mer arbete, som vi inte ens vet om det ger något. Olika länder jobbar på olika sätt för att bekämpa terrorism. Det måste man ha respekt för.

I nuläget rusar den svenska regeringen fram, driven av upprörda känslor och utrustad med skygglappar mot sans och balans. Så skapar man inte ansvarsfull och effektiv politik för att bekämpa terrorism. Vad ett sådant agerande däremot garanterar är ett mer slutet och ofritt Europa. Det riskerar att sluta med att de enda som jublar är terroristerna.

Nämnda personer

Johan Hedin

Tidigare riksdagsledamot (C)
Nationalekonomi (Linköpings uni. 1991)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00