Irritation från samehåll efter regeringens inbjudan

SAKRÅD. Regeringen ska göra en översyn av rennäringslagstiftningen, men lyckas trampa snett direkt med en mycket bred mötesinbjudan. Svenska samernas riksförbund anser att regeringen måste börja med att lyssna på samerna.

Renar från Grans sameby vandrar längs Vindelälven på väg till sommarbetet ovanför Ammarnäs.
Renar från Grans sameby vandrar längs Vindelälven på väg till sommarbetet ovanför Ammarnäs.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Det här är mycket komplexa frågor med många dimensioner att beakta. Det är därför viktigt för mig med delaktighet och öppenhet under hela processen och dessa möten är ett led i det arbetet.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ett pressmeddelande om inbjudan till sakrådet

Regeringen har bjudit in till så kallat sakråd inför den utlovade översynen av den snart 50 år gamla rennäringslagstiftningen. Syftet är "att inhämta synpunkter och reflektioner" inför att direktiven till

Dokumentation

Frågor regeringen vill se över i översynen av rennäringslagstiftningen

"Upplåtelser av rättigheter till land och vatten

Med anledning av domen i målet mellan Girjas sameby och staten har rättsläget förändrats kring rätten till småviltjakt och fiske och upplåtelse av dessa rättigheter. En utredning bör därför se över
– hur lagstiftningen bör reglera de nordliga samebyarnas rätt till jakt och fiske på statens mark ovanför odlingsgränsen.
– hur övriga samebyars eventuella rätt till jakt och fiske på statens mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen ska kunna fastställas och regleras.

Hänsyn vid markanvändning

Hänsynen till rennäringens intressen har sedan lång tid tillbaka varit ett starkt skäl att vara särskilt återhållsam när det gäller att upplåta, avyttra eller i övrigt exploatera markerna ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen. Renskötseln ska också i sin tur visa hänsyn till andra intressen i samband med renskötselns utövande. Det bör bl.a. utredas om rennäringslagens nuvarande reglering bör bestå.

Andra samer än renskötande

Andra samers än renskötande samers rättigheter till jakt, fiske och mark och hur sådana rättigheter kan göras tillgängliga bör utredas. Frågan bör ses över med anledning av bl.a. Girjasdomen och det faktum att renskötselrätten tillkommer det samiska folket.

Annan lagstiftning

En utredning bör överväga behovet av förändringar i annan lagstiftning som berörs av rennäringslagstiftningen.

Rennäringslagens bestämmelser om samebyar

Det bör utredas hur samebyarna, deras organisation och verksamhet ska kunna anpassas till rättsutvecklingen och samhällsutvecklingen. Här avses t.ex. förbudet mot sameby att upplåta rättighet som ingår i renskötselrätten, att driva annan ekonomisk verksamhet än renskötsel och fördelning av rösträtt.

Avgifter och ersättningar kopplat till Samefonden

Mot bakgrund av bl.a. Girjasdomen samt ytterligare frågor som en utredning kommer behandla bör Samefondens konstruktion samt fördelning av avgifter och ersättningar enligt rennäringslagen i densamma ses över."

Ur regeringens kallelse till sakråd


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00