Debatt

"Ingen som bryter mot grundläggande rättigheter ska gå säker"

DEBATT. Det är oerhört viktigt att EU:s agerande inte stannar vid vackra ord i en rapport. Lever ett medlemsland inte upp till EU:s grundläggande regler ska man inte heller ha rätt till utbetalningar av pengar, skriver Abir Al-Sahlani (C).

Ungerns Viktor Orbán och EU-kommissionens Ursula von der Leyen. I Ungern lever man knappt upp till kriterierna för en demokrati, skriver Abir Al-Sahlani (C), som anser att det krävs hårdare tag.
Ungerns Viktor Orbán och EU-kommissionens Ursula von der Leyen. I Ungern lever man knappt upp till kriterierna för en demokrati, skriver Abir Al-Sahlani (C), som anser att det krävs hårdare tag.Foto: Francois Lenoir/AP
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Abir Al-Sahlani (C)
Europaparlamentariker


Vid sidan om coronakrisen och klimatkrisen breder en annan kris ut sig över EU – rättsstatskrisen. I Polen pågår en häxjakt mot domare och minoriteter. I Ungern lever man knappt ens upp till kriterierna för en demokrati. I Slovakien och Malta mördas grävande journalister med regeringarnas goda minne.

Därför är det bra att EU-kommissionen äntligen presenterar sin första årliga rättsstatsrapport – en sammanställning över alla EU-länders rättsstatssituation. Nu gäller det att nå resultat.

Ska inte gå säker

Jag och Centerpartiet kunde inte välkomna rapporten mer – vår partigrupp i Europaparlamentet har länge slagits för att en sådan här årlig mekanism ska tas fram – där just alla länder undersöks, så att inte vissa kan slå ifrån sig och påstå att det är just dem man är ute efter.

M och KD, som sitter i samma politiska familj som Orbán, måste våga ta kampen, även när det blir dålig stämning.

Abir Al-Sahlani (C)
Europaparlamentariker

Vi vill dessutom gå ännu längre: Vi har tagit initiativ till att utvidga rapporten så att den inte bara ska behandla rättsstatliga frågor i smal mening, utan även bredare utmaningar rörande demokrati och mänskliga rättigheter. Hur ser situationen för minoriteter ut? För de miljontals människor som lever i olagliga ”HBTQ-fria zoner” i Polen och för de muslimer som utsätts för allt fler hatbrott?

Ingen som bryter mot de grundläggande rättigheterna ska gå säker.

Europa är ingen kassako

Abir Al-Sahlani (C).
Abir Al-Sahlani (C). Foto: Fredrik Wennerlund/Centerpartiet

Oerhört viktigt är det också att EU:s agerande inte stannar vid vackra ord i en rapport. Det är dags att agera. EU-kommissionen måste bli bättre på att löpa linan ut och dra medlemsländer som inte följer reglerna inför EU-domstolen.

Och inte minst måste man se till att, i de kommande budgetförhandlingarna i höst, leva upp till Europaparlamentets krav på att det ska finnas med ett skarpt rättsstatsvillkor – lever ett medlemsland inte upp till EU:s grundläggande regler ska man inte heller ha rätt till utbetalningar av pengar. Europa är ingen kassako.

Styra om utbetalningar

Att odemokratiska regimer kan finansiera sin verksamhet med svenska skattepengar är inget annat än en skymf mot de värden som denna union ska stå för. Här har Centerpartiets grupp lagt fram konkreta förslag kring hur man i problematiska länder kan styra om utbetalningar av EU-fonder till civilsamhället. Bara för att politiker i ett land är korrupta betyder det inte att befolkningen ska straffas.

M och KD måste våga

Alla måste göra sin del. Stefan Löfven (S) måste i förhandlingar med de andra regeringarna stå upp för dessa värden. M och KD, som sitter i samma politiska familj som Orbán, måste våga ta kampen, även när det blir dålig stämning.

För nu är det allvar – kommer vi inte framåt denna höst, är det stor risk att vi aldrig hittar tillbaka till det Europa vi drömde om när EU grundades efter andra världskrigets fasor.

Dokumentation

Läs rapporten här


Nämnda personer

Abir Al-Sahlani

Europaparlamentariker (C), ledamot i partistyrelsen
Systemvetare (KTH)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00