Inför SKR-kongressen: Lutar åt rödgrönt maktskifte

Efter att ombudsfördelningen till vårens valkongress presenterats kan det bli maktskifte i Sveriges kommuner och regioner (SKR). Anders Henriksson (S), andre vice ordförande, nomineras till ordförandeposten: ”Vi kommer att söka stöd för ett maktskifte”.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Linda Berglund

Socialdemokraternas valframgångar i landets kommuner och regioner får nu konsekvenser för SKR:s politiska ledning. 451 ombud har valts av region- och kommunfullmäktigen och då får konstellationen S+V+MP 203 mandat mot M+L+C+KD:s 183. Landets sjukvårdspartier får samsas om ett enda ombud. 

Anders Henriksson (S).
Anders Henriksson (S). Foto: Region Kalmar län

Anders Henriksson (S) är nominerad till ordförandeposten av flera distrikt, men vill inte ta ut något i förskott utan låta partiets valberedning jobba.

– Jag står till förfogande i och med att jag är nominerad, säger han till Altinget.

Socialdemokraterna kommer nu att inleda samtal med andra partier för att få till ett maktskifte. Sedan SKR bildades har det funnits en praxis att största block bildar styre. Men vilka partier som är aktuella vill Anders Henriksson inte svara på.

– Det är för tidigt att gå in i den diskussionen. Men vi kommer inte att samtala med Sverigedemokraterna och sjukvårdspartierna.

Att det skulle kunna bli ett maktskifte har Anders Henriksson anat ett tag.

Fastställd ombudsfördelning

De 451 ombuden till kongressen fördelas enligt följande:
Socialdemokraterna: 156
Moderaterna: 106
Sverigedemokraterna: 64
Vänsterpartiet: 36
Centerpartiet: 31
Kristdemokraterna: 29
Liberalerna: 17
Miljöpartiet: 11
Sjukvårdspartierna: 1


Källa: Sveriges Kommuner och Regioner

– När vi såg valresultatet i höstas gav det signaler om att det fanns goda möjligheter, men det har varit lite fjärilar i magen innan ombudsvalet var klart. Det känns skönt i dag, säger Anders Henriksson.

Blockfördelningen inom SKR har inte förändrats utifrån regeringsunderlaget. Inför ombudsvalet har det funnits valteknisk samverkan mellan S+V+MP och mellan partierna i gamla Alliansen.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.