Analys av 
Johan Manell

Inflation av misstroende i riksdagen – men det lyckas aldrig

KOMMENTAR. Riksdagen har röstat om misstroende mot ministrar elva gånger. Nu kan en tolfte vara på väg. Ingen har lyckats, men trots det försöker oppositionen som aldrig förr att fälla ministrar.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är måltavla för det senaste misstroendeförsöket i riksdagen.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är måltavla för det senaste misstroendeförsöket i riksdagen.Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet
Johan Manell

Riksdagens protokoll från den senaste misstroendeomröstningen i riksdagen mot justitieminister Morgan Johansson (S) har inte ens hunnit justeras innan nästa minister hotas av misstroende.

Den här gången är det Vänsterpartiet som hotar regeringen. Partiet är missnöjt med regeringens arbetsmarknadspolitik.

– Man river ner det som återstår av Arbetsförmedlingen bara för att Martin Ådahl (arbetsmarknadspolitisk talesperson, reds anm.) fick feeling på ett Timbro-seminarium, säger Jonas Sjöstedt (V), partiledare, till SVT.

Hotar Nordmark

Därför har V gett regeringen till den 5 december att svara på partiets frågor och förslag. Annars kommer partiet att gå till Moderaterna för att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Rätten att väcka misstroende är grundlagsfäst. Samtidigt bör oppositionen eventuellt vara mer varsamma med sina misstroendeförklaringar. När det går inflation i misstroendeförklaringar riskerar värdet av markeringen att devalveras.

Föga förvånande tycker Nordmark själv att en misstroendeförklaring är omotiverad.

– Nu handlar det om att ge myndigheten stabila förutsättningar. Att göra som Vänsterpartiet nu gör tror jag bara skapar mer kaos och oreda och det är inte bra om vi värnar arbetsmarknadspolitiken, säger hon till SVT.

Oklart läge

Det är fortfarande långt ifrån säkert att det kommer till en faktisk omröstning i riksdagen. Men redan nu har M och SD sagt att de kan tänka sig att stödja ett sådant initiativ om det blir aktuellt. Om partierna får med sig Kristdemokraterna är saken biff och Eva Nordmark tvingas avgå. Så hotet mot regeringen Löfven är större den här gången än det var för en dryg vecka sedan, när det gällde Morgan Johansson.

Tolfte gången gillt 

Det som talar till Stefan Löfvens fördel är att partierna i sådant fall måste lyckas med något historiskt. Riksdagen har haft elva misstroendeomröstningar genom tiderna. Ingen har hittills gått igenom. Däremot har själva hotet om misstroende tidigare fällt ministrar. Senast i samband med IT-skandalen på Transportstyrelsen då Anders Ygeman och Anna Johansson fick kicken innan själva omröstningen.

Läs också: Regeringen spelar högt med försvarsministern (juli 2017)

Men att Stefan Löfven skulle sparka Eva Nordmark efter bara några veckor på posten är inte särskilt sannolikt.

Dramatisk ökning

Hur det hela slutar går bara att spekulera kring. Men det som går att konstatera är att oppositionspartierna i alla fall har hittat ett nytt favoritverktyg, misstroendeförklaring, i riksdagens verktygslåda.  

Sedan Stefan Löfven tillträdde som statsminister har riksdagen röstat om misstroendeförklaring mot ministrar sex gånger. De fem övriga misstroendeomröstningarna tog det riksdagen 40 år att skrapa ihop.

SD tar täten

Det är framför allt Sverigedemokraterna som är förtjusta i misstroendeomröstningar. Partiet började kanonaden mot regeringen Löfven med att redan i januari 2015 väcka misstroende mot regeringen för att Löfven dragit tillbaka ett löfte om extra val. Den gången fick SD inget annat parti med sig.

I oktober 2015 försökte SD fälla finansminister Magdalena Andersson för att statsbudgeten enligt partiet inte tog hänsyn till migrationskostnader. Inte heller då fick partiet med sig något annat parti.

I samband med IT-skandalen på Transportstyrelsen försökte SD i september 2017 misstroendeförklara hela regeringen. Partiet var ensamt om att rösta för. I samma veva väckte Moderaterna misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist. Men det stöddes bara av KD och SD och gick därför inte igenom.

Strandhäll och Johansson

I maj i år var det socialförsäkringsminister Annika Strandhälls tur att få förtroendet prövat av riksdagen. Det hade att göra med att Ann-Marie Begler fått avgå som generaldirektör för Försäkringskassan. Moderaterna var återigen arkitekten bakom misstroendeförklaringen. Den stöddes av KD, SD samt även av L. Men rösterna räckte inte för att den skulle gå igenom.

För en dryg vecka sedan röstade så riksdagen om justitieminister Morgan Johansson. SD lade förslaget och backades av M och KD. Men det räckte inte.

Läs också: Morgan Johansson klarade misstroendeomröstning

Gynnar Löfven

Rätten att väcka misstroende är grundlagsfäst. Samtidigt bör oppositionen eventuellt vara mer varsamma med sina misstroendeförklaringar. När det går inflation i misstroendeförklaringar riskerar värdet av markeringen att devalveras.

Oppositionens syfte är att markera mot regeringen men när omröstningarna misslyckas gång på gång riskerar det att få motsatt effekt. Stefan Löfven har vid sex tillfällen i stället kunnat titulera sig som vinnare. En sjunde, åttonde eller nionde misslyckad oppositionsattack är därför knappast något statsministern fruktar utan det kan snarare stärka honom.

Dokumentation

Riksdagens misstroendeomröstningar

Oktober 1980

S och V mot statsminister Thorbjörn Fälldin (C) i en protest mot regeringens ekonomiska politik.

Utfall: 174 för, 175 emot.

Februari 1985

M, FP och C mot utrikesminister Lennart Bodström (S) för uttalanden om ubåtskränkningar.

Utfall: 160 för, 182 emot.

November 1996

M, FP och KD mot statsminister Göran Persson (S) för uttalande om "politisk stabilitet" i Kina.

Utfall: 119 för, 204 emot, 16 avstod.

Oktober 1998

M mot statsminister Göran Persson (S) för att han inte avgick efter riksdagsvalet.

Utfall: 82 för, 186 emot, 74 avstod.

Oktober 2002

M mot statsminister Göran Persson (S) för att han inte kommit överens om stöd från V och MP.

Utfall: 158 för, 174 emot, 17 avstod.

Januari 2015

SD mot statsminister Stefan Löfven (S) för att han dragit tillbaka ett löfte om extra val.

Utfall: 45 för, 133 emot, 155 avstod.

Oktober 2015

SD mot finansminister Magdalena Andersson (S) för att budgeten enligt partiet var underfinansierad.

Utfall: 43 för, 137 emot, 120 avstod.

September 2017

SD mot statsminister Stefan Löfven för agerande i samband med IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Utfall: 43 för, 136 emot, 155 avstod.

September 2017

M mot försvarsminister Peter Hultqvist för hans ansvar  i samband med IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Utfall: 135 för, 137 emot, 58 avstod.

Maj 2019

M mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för att Försäkringskassans generaldirektör skiljts från sitt uppdrag.

Utfall: 172 för, 113 emot, 59 avstod.

November 2019

SD mot justitieminister Morgan Johansson (S) för att han "misslyckats med sitt uppdrag".

Utfall: 151 för, 131 emot, 57 avstod.

Källa: Riksdagen


Nämnda personer

Eva Nordmark

Senior rådgivare Rud Pedersen Public Affairs, Styrelseordförande Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH)
Studier i statskunskap och nationalekonomi (Luleå tekniska uni., 1994)

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

Jonas Sjöstedt

Toppkandidat (V) Europaparlamentsvalet, tidigare partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00