Debatt

IM: En jämställd värld kräver organisering

DEBATT. Det finns tydliga antifeministiska tendenser i både världen och Sverige. Fler organisationer måste bli uttalat feministiska och arbeta för att uppnå feministiska resultat, skriver organisationen Individuell människohjälp (IM).

Deltagare i ett demonstrationståg i Stockholm med anledning av den internationella kvinnodagen år 2017.
Deltagare i ett demonstrationståg i Stockholm med anledning av den internationella kvinnodagen år 2017.Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Martin Nihlgård
Generalsekreterare, IM
Andrea Nyberg
Föreningsutvecklare, IM och före detta programansvarig, UN women


År 2019 undersökte Världsbanken vilka hinder kvinnor möter i arbetslivet och hur mycket kvinnor kan styra över sina ekonomiska tillgångar. Resultatet är lika slående som nedslående: Kvinnor i världen har bara 75 procent av mäns ekonomiska rättigheter och möjligheter.

Legalisering av övergrepp

Internationella kvinnodagen instiftades för 110 år sedan. Trots att feminismen som rörelse funnits i över hundra år drabbas kvinnor än i dag av våld, förtryck och övergrepp. I vissa fall går utvecklingen tillbaka, som i Turkiet där landets ledare vill införa en lag som gör att en man som våldtar en kvinna kan slippa straff genom att gifta sig med sitt offer.

Tolv miljoner flickor gifts bort varje år. Det är fler än hela Sveriges befolkning. Denna legalisering av sexuella övergrepp måste stoppas.

Barnäktenskap finns inte bara i länder som Malawi, Indien och Jordanien utan också i till exempel USA, där 200 000 barn ingått äktenskap sedan 2001, oftast för att männen ska undgå att bli anklagade för våldtäkt.

Den farligaste platsen

Vi använder ett genusperspektiv för att uppnå lagliga, politiska, ekonomiska och sociala rättigheter för alla i de femton länder vi arbetar.

Martin Nihlgård och Andrea Nyberg
Individuell människohjälp (IM)

Även i Sverige, ett av världens mest jämställda länder, finns stora utmaningar. År 2018 anmäldes omkring 16 000 fall av misshandel i hemmet. Samma år dödades 22 kvinnor av en make, pojkvän eller sambo. Nästan 70 procent av det dödliga våldet mot kvinnor sker i en parrelation. Hemmet är med andra ord den farligaste platsen för kvinnor att vara på.

Auktoritära idéer

Samtidigt startar Sverigedemokraterna en tankesmedja där det bland dem som visas upp som smedjans ledande företrädare, för övrigt bara män, finns både tydliga abortmotståndare och de som varnar för skilsmässa. Kvinnor ska alltså varken få styra över sina kroppar eller sina liv.

Det finns tydliga antifeministiska tendenser i både världen och Sverige, som vi måste ta på allvar. Machokulturer, patriarkala strukturer, religiösa normer, auktoritära idéer och våldsamma män utgör också ett stort och direkt hot mot homosexuella och transpersoner.

"Markera mot förbudet"

Det behövs feministisk organisering och motstånd. Tack vare protester från feministiska organisationer kan våldtäktsmän i Jordanien och Libanon, där man tidigare haft samma vidriga lag som Turkiet nu föreslår, inte längre undgå straff genom att gifta sig med offret.

I El Salvador har feministiska organisationer fått kvinnor som fängslats efter missfall frigivna. I London ordnas i april den första muslimska Pridefestivalen tack vare organiserade muslimska hbtq-personer. I Sölvesborg blir det Pridefestival i maj för att markera mot förbudet av prideflaggan.

Uttalat feministiska

Så hoppet finns – men bara om vi medvetet organiserar oss. Jämställdhet och lika rättigheter är ingenting som kan tas för givet ens när vissa mål är nådda, utan det är ett arbete som ständigt behöver upprätthållas.

IM är en uttalat feministisk organisation. För oss innebär det att jämställdhet genomsyrar hela vårt arbete och våra värderingar. Vi använder ett genusperspektiv för att uppnå lagliga, politiska, ekonomiska och sociala rättigheter för alla i de femton länder vi arbetar. Men vi är inte ensamma: vi kan bara vara framgångsrika i vårt arbete med att uppnå feministiska resultat i samarbete med våra lokala och regionala partners.

Låt oss tillsammans göra år 2020 till ett år då fler organisationer blir uttalat feministiska. Tillsammans kan vi bygga en jämställd värld, välkommen med.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00