Debatt

Hultberg (M): Polisen är viktigare än elcyklar

SLUTREPLIK. Det är anmärkningsvärt att Zander (C) och Westerholm (L) tycker att det är rätt att skära bort var fjärde ny krona som tillfördes polisen i M/KD-budgeten, skriver Johan Hultberg (M).

Johan Hultberg (M).
Johan Hultberg (M).Foto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Johan Hultberg (M)
Riksdagsledamot i socialutskottet

 

Solveig Zander (C) och Barbro Westerholm (L) måste ha läst min debattartikel i Altinget (26/4) som fan läser bibeln. I min artikel kritiserade jag på intet sätt att polisens arbetsuppgifter renodlas. Moderaterna har tvärtom drivit på för att polisen ska få bättre möjligheter att fokusera på sin kärnverksamhet – att bekämpa brott.

Vad jag kritiserade var att regeringens vårändringsbudget, som C och L har varit med att förhandla fram, innebär att polisens anslag minskas med nära en kvarts miljard kronor. I en tid med rekordmånga skjutningar och med utanförskapsområden där polisen håller på att förlora, eller rent av redan har förlorat, kontrollen är det anmärkningsvärt att Zander och Westerholm tycker att det är rätt att skära bort var fjärde ny krona som tillfördes polisen i M/KD-budgeten.

Vi moderater kommer alltid att prioritera samhällets mest grundläggande uppgifter så som polis, skola och sjukvård framför bygg- och elcykelsubventioner.

Välinvesterade pengar

Vi moderater kommer alltid att prioritera samhällets mest grundläggande uppgifter så som polis, skola och sjukvård framför bygg- och elcykelsubventioner.

Johan Hultberg (M)
Riksdagsledamot

I min debattartikel lyfte jag att förstärkningar av polisen är viktiga men att det också krävs åtgärder som förebygger att människor hamnar snett i livet. Föräldraskapsprogram är ett bra verktyg.

Zander och Westerholm tyckte M/KD:s satsning på detta var små summor. Det kan man tycka. Jag tror likväl att 75 miljoner årligen för att stödja föräldrar hade varit oerhört välinvesterade pengar. Men visst finns det reformer som är viktigare, särskilt reformer som förbättrar integrationen och ökar den sociala rörligheten.

Bör ställa sig bakom

Alliansen gjorde många framgångsrika reformer som ökade drivkrafterna för jobb och som bidragit till fler jobb och ökade skatteintäkter. Mycket mer behöver dock göras.

Stefan Löfvens regering som C och L nu är stödhjul åt tar dock inte tag i dessa utmaningar. För låginkomsttagare löner det sig fortfarande för dåligt att arbeta. För en bättre integration behövs både lägre skatter på låga inkomster och en rejäl bidragsreform. Det är reformer som Moderaterna driver och som Zander och Westerholm också bör ställa sig bakom om de menar allvar med att arbetslinjen ska värnas.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten:

C och L: Samlade satsningar bättre än Moderaternas små öronmärkningar

Våra samlade satsningar i januariavtalet är mycket mer effektiva, än att öronmärka små summor till föräldrautbildning som Moderaterna föreslår, svarar Solveig Zander (C) och Barbro Westerholm (L).

Hultberg (M): Så vill vi hjälpa föräldrarna

Vi måste pressa tillbaka utanförskapet. Alla barn förtjänar en bra start i livet, därför bör vi införa föräldraskapsprogram i hela landet, stärka socialtjänsten och satsa mer pengar på polisen, skriver Johan Hultberg (M).


Nämnda personer

Johan Hultberg

Riksdagsledamot (M)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00