Debatt

Hult (MP): Krantz ställer studenter mot varandra

SLUTREPLIK. Att fortsätta utveckla studieavgifterna skulle vara förödande för den svenska högre utbildningen. Mitt land ska vara en fristad där alla är välkomna, skriver Miljöpartiets Emma Hult.

Foto: Jenny Brandt Grönberg/Miljöpartiet de gröna och Nf/Ritzau Scanpix
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Emma Hult (MP)
Riksdagsledamot

Att vilja utveckla i stället för att avveckla studieavgifterna riskerar att leda till att bara de vars plånbok är fet nog kan plugga vidare. I Sverige ska utbildning vara fri.

Tobias Krantz menar att det nu är dags att ta nästa steg i att utveckla studieavgifterna. Det skulle vara förödande för en breddad rekrytering, något som behövs för att höja kunskapsnivån och kvaliteten i den svenska högre utbildningen. 

Avgifter för alla

Kunskap är något som bara blir större när den delas, därför bör fler få ta del av den, och då får det faktiskt kosta pengar. Jag känner en stor oro inför att en utveckling av studieavgifterna i slutändan kommer leda till studieavgifter på all svensk utbildning, för alla. Det kanske dock är det Krantz önskar.

Ingen fristad längre

För att kunna studera i Sverige behöver du en fet plånbok, det är inte den kunskapsnation jag önskar att Sverige ska vara.

Emma Hult (MP)
Riksdagsledamot

Att antalet utländska studenter är lika till antalet som innan studieavgifterna infördes är givetvis bra. Problemet kvarstår dock, har du inte de ekonomiska möjligheterna att betala för din utbildning så har du inte heller möjlighet att komma till Sverige för att studera.

Sverige har tidigare varit en fristad för studenter från länder där det inte är självklart att kvinnor kan studera vidare, eller där HBTQ-personer inte känner sig trygga att göra det. Denna fristad finns inte längre för alla, utan bara för dem med pengar nog att betala för fristaden.

Behöver en fet plånbok

Internationella studenter har inte längre samma möjlighet att ta del av vår kunskap och dela med sig av sin. Inte samma möjlighet att stanna kvar och utveckla Sverige eller för den delen ta med sig sin nya kunskap hem och göra sitt hemland ännu bättre.

För att kunna studera i Sverige behöver du en fet plånbok, det är inte den kunskapsnation jag önskar att Sverige ska vara.

Alla välkomna

“Talangfulla studenter bör kunna erbjudas en kostnadsfri utbildning i utbyte mot att de förbinder sig att praktisera eller jobba på ett svenska företag under en tid”, skriver Krantz. 

I stället för att ställa “talangfulla studenter”, vad nu det är, mot “otalangfulla studenter” så bör vi återinföra en kostnadsfri utbildning för alla.

I mitt land ska det inte spela någon roll om du kommer från Italien eller Indien. Välkommen hit, vi behöver dig och din kunskap.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

Tidigare ministern: Studieavgifterna bör utvecklas snarare än avvecklas

Införandet av avgifter för studenter utanför EU/EES har framgångsrikt sporrat svenska universitet och högskolor att vässa kvaliteten, skriver Tobias Krantz, tidigare högskole- och forskningsminister. 

"Hög tid att skrota studieavgifterna"

Det ska vara gratis för alla att studera i Sverige. Att skapa en studiemiljö med internationell prägel är en investering för hela samhället, skriver Emma Hult från Miljöpartiet.


Nämnda personer

Emma Hult

Tidigare riksdagsledamot (MP), före detta ordförande i civilutskottet
Högskoleingenjör (Högskolan i Jönköping, 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00