Hon får pris för nytänk inom forskningen om skogen

Isabella Hallberg-Sramek, doktorand vid Sveriges Lantbruksuniversitet, har tagit emot Svenska humanistiska förbundets pris.

Hennes forskning handlar om klimatförändringarna och hur de kan ge upphov till alternativa sätt att sköta skogen. Forskningsarbetet är en del av projektet ”Ta ner till himlen till jorden” som drivs av SLU och Umeå universitet. Projektet inkluderar skogsforskare, statsvetare och idéhistoriker som utforskar lokalsamhällets visioner och lösningar inom skogsbruket.

Isabella Hallberg-Sramek är 28 år från Sundsvall och arbetar utöver sina doktorandstudier på Hälsinglands museum med skog, klimat och kulturarv. Hon premieras specifikt för sina jämförelser av historisk och samtida resursanvändning, bland annat genom att undersöka en tvåhundraårig hälsingegård och Hamra nationalpark.

Juryns motivering lyder ”Denna kombination av forskning och folkbildning och av naturvetenskapliga och kulturhistoriska perspektiv är ett utomordentligt exempel på hur intellektuellt arbete i humanistisk anda kan användas i vår tids kanske mest avgörande fråga.” Prissumman är 20 000 kronor.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget