Högt spel i EU om framtidens biologiska mångfald

INSPEL. Striden om vad som ska anses vara strikt skydd pekas ut som den stora utmaningen i förhandlingarna som följer av EU:s strategi för biodiversitet. Men EU-kommissionens läckta utkast bjuder också på flera andra potentiellt kontroversiella initiativ.

Se, men inte störa. Det ser ut att bli budet för vad som ska räknas som strikt skydd. <br>
Se, men inte störa. Det ser ut att bli budet för vad som ska räknas som strikt skydd.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Jacob Hederos

Det som oroar mig mer är den generella synen som genomsyrar stora delar av strategin – att all mänskligt brukande är negativt.

Lennart Ackzell
LRF Skogsägarna

I den mån det går så ska man fortsatt investera i långsiktiga investeringar. Då är den här typen av åtgärder att skydda ekosystem väldigt viktiga.

Karin Lexén
Naturskyddsföreningen

30 procent av EU:s yta, land och hav, bör skyddas fram till år 2030. Det ser ut att vara det övergripande budet som EU-kommissionen vill skicka in till medlemsländernas förhandlingar

Dokumentation

Inspel i EU:s arbete för FN-mål

Biodiversitetsstrategin som planeras att läggas fram den 20e maj – tillsammans med livsmedelsstrategin Farm2Fork – ska bland annat fungera som ett diskussionsunderlag till medlemsländerna i arbetet med att ta fram en ny FN-konvention om biologisk mångfald.

Tanken var tidigare att EU skulle anta sin gemensamma position till förhandlingarna i september, för att fungera som inspel till arbetet med att anta den nya konventionen i oktober  i Kunming, Kina.

Men det mötet har skjutits på framtiden på grund av Coronakrisen, och det är fortsatt oklart när slutförhandlingarna ska ske – antingen i maj 2021 eller hösten 2021. Huruvida ordförandelandet Tyskland fortsatt kommer att behålla ambitionen att samla unionen bakom en position under hösten 2020 är oklart.

Läs det läckta utkastet till strategin här

Fortsatt fördröjning på hemmaplan

Trots omfattande försening dröjer fortsatt översynen av artskyddsförordningen i Sverige, som anknyter till flera av punkterna som diskuteras i biologiska mångfaldsstrategin.
Vad som är orsaken till förseningen är oklart: "Beredning pågår" är beskedet.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00