Han tar över Frontex – efter kritiserade chefen

Hans Leijtens har tillträtt det nya uppdraget som chef över Frontex.

Axel Hyttnäs Telin

Vid ett extrainsatt möte i december samlades styrelsen för Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, också känd som Frontex, för att utse en ny verkställande direktör.

Valet föll på Hans Leijtens som tidigare bland annat har varit generaldirektör för Nederländernas skatte- och tullförvaltning och befälhavare för Koninklijke Marechaussee, en av fyra försvarsgrenar inom landets försvarsmakt. Han tillträder den 1 mars.

Johansson: ”Har genomlevt svåra tider”

Migrationskommissionär Ylva Johansson presenterade Leijtens vid en pressträff i torsdags förra veckan.

– Vi har genomlevt svåra tider i Frontex. Vi har höga förväntningar på Frontex, sade Johansson då enligt Europaportalen.

Leijtens lovade en mer transparent myndighet.

– Transparens är grunden till allt. Vi måste berätta och visa vad vi gör. Vi kommer bli väldigt öppna och transparenta i hur vi arbetar och samarbetar. Det kommer inte finnas något att förborga, sade Leijtens.

Avgick efter omfattande kritik

Fabrice Leggeri lämnade posten i slutet av april förra året efter omfattande kritik. Byrån kritiserades då för att olagligt skicka tillbaka migranter som kommit över Medelhavet till EU.

– Jag är ansvarig för att min personal inte deltar i några pushbacks. Det är helt klart, sade Hans Leijtens under torsdagens pressträff.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00