Debatt

Hadžialic, varför monterar du ned kvinnosjukvården? 

Redan efter tre månader monteras kvinnosjukvården i Stockholm ned, steg för steg. Nu behöver ansvarigt regionråd Aida Hadžialić (S) kliva fram och förklara sig, skriver Charlotte Broberg (M) och Ida Drougge (M).

”I stället för att presentera lösningar och en långsiktig handlingsplan väljer det socialdemokratiska styret med Aida Hadžialić i spetsen att fortsätta gömma sig bakom verksamhetschefer istället för att stå för sina politiska prioriteringar.”
”I stället för att presentera lösningar och en långsiktig handlingsplan väljer det socialdemokratiska styret med Aida Hadžialić i spetsen att fortsätta gömma sig bakom verksamhetschefer istället för att stå för sina politiska prioriteringar.”Foto: Marko Säävälä/ TT
Charlotte Broberg
Ida Drougge
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Till skillnad från Socialdemokraterna i Region Stockholm lovade Moderaterna inte allt till alla. Vårt förhållningssätt till verkligheten i valrörelsen möjliggjorde att vår oppositionsbudget har medlen men också förmågan att prioritera det allra viktigaste i en tuff ekonomisk tid. Vi tog ansvar och prioriterade bort konsulter, administration och bidrag för att frigöra pengar för kärnverksamheterna hälso- och sjukvård samt kollektivtrafik.

Barnmorskorna lämnar

I Moderaternas oppositionsbudget finns satsningar med öronmärkta pengar för att stärka förlossningsvården, psykiatrin och kvinnors hälsa. Det är nödvändiga satsningar som behövs för en utvecklad kvinnosjukvård. Tyvärr blir dessa satsningar inte verklighet. Kvinnosjukvården monteras i stället ned efter det socialdemokratiska budgetkaoset. Satsningarna på kvinnosjukvården lyser med sin frånvaro trots en löftesrevy från Socialdemokraterna i valrörelsen.

Hadžialić underskottsbudget sätter akutsjukhusen i en svår situation med underskott och sparkrav.

På Karolinska i Huddinge kan vi nu se hur barnmorskor säger upp sig, en efter en. Detta ledde till att en avdelning stängde samtidigt som Karolinska rapporterade om att de behövde prioritera bort födande kvinnor. Region Stockholm måste kunna garantera både kvinnor och barns säkerhet vid förlossning. I stället för att presentera lösningar och en långsiktig handlingsplan väljer det socialdemokratiska styret med Aida Hadžialić i spetsen att fortsätta gömma sig bakom verksamhetschefer istället för att stå för sina politiska prioriteringar. Patienter och barnmorskor som arbetar i Region Stockholm förtjänar bättre.

Underskottsbudget pressar akutsjukhusen

Moderaternas fokus har varit, är och kommer alltid vara att du ska få rätt vård i rätt tid samtidigt som du får välja den mottagning som passar dig. Det är därmed beklagligt att vänsterstyret står i stark kontrast mot detta. Socialdemokraterna på uppdrag av Vänsterpartiet har också satt i gång särskilda budgetuppdrag med syftet att begränsa kvinnosjukvården. I verkligheten innebär detta att över 40 specialiserade gynekologimottagningar står inför avveckling. Dessutom ska vården för de med långvariga smärt- och utmattningssyndrom läggas ned. Av patienterna är cirka tre av fyra kvinnor, varav många har barn med NPF diagnoser. Detta är bara början på den neddragning av vård som vänsterstyret planerar.

Hadžialić underskottsbudget sätter akutsjukhusen i en svår situation med underskott och sparkrav. Inte ens hennes eget räddningspaket kunde rädda hennes egen budget. Det är så pass allvarligt att Region Stockholms egna tjänstemän uppmanar sjukhusen till att införa sparåtgärder. Södersjukhuset är ett tydligt exempel på vad som väntar övriga sjukhus i Region Stockholm. Södersjukhuset har varslat om neddragningar av vårdplatser kopplat till kvinnosjukvården 20 vårdplatser som kommer försvinna redan i år. Samtidigt ska Akutmottagningen för våldtagna monteras isär. Det innebär att möjligheten att erbjuda en samlad vård efter våldtäkt begränsas. Det är 20 års arbete som riskerar att gå i graven.

”Miljardrullning av konsultnotor”

I klartext är detta bara början på Aida Hadžialić nedmontering av regionens kvinnosjukvård. Resurser som skulle gå till kvinnohälsan går nu till en miljardrullning av konsultnotor och ökad administration, trots löften om det motsatta. Det behövs i själva verket ett räddningspaket från Aida Hadžialić politik. Vi moderater är djupt oroliga över den snabba vändningen för Region Stockholms kvinnosjukvård och kommer göra allt i vår makt för att utvecklingen av kvinnosjukvården ska fortsätta på den positiva resan som Moderaterna påbörjade. Det är vårt löfte till dig.

Nämnda personer

Aida Hadžialic

Regionstyrelsens ordförande (S) Region Stockholm, finansregionråd
jur. kand (Lunds uni., 2010), fil. kand i affärsekonomi (Stockholms Handelshögskola, 2014)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00