Debatt

Ge de äldre en fast omsorgskontakt

Förslaget om den fasta omsorgskontakten måste bli verklighet omgående, inte om nio år som regeringens utredare föreslår. Passa samtidigt på att kommunalisera hemsjukvården för att skapa sammanhållen vård- och omsorg för äldre, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.

”I grund och botten handlar det om att skapa tilltro till professionerna och på riktigt ge möjligheter till frihet i den egna livssituationen – inte förvaring och förtvivlan hos de äldre och nära anhöriga.”
”I grund och botten handlar det om att skapa tilltro till professionerna och på riktigt ge möjligheter till frihet i den egna livssituationen – inte förvaring och förtvivlan hos de äldre och nära anhöriga.”Foto: Pixabay
Liza di Paolo-Sandberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den kris som pågått länge inom äldreomsorgen måste få ett stopp. Coronapandemin är ett talande exempel på vad som händer när det brister i organisation, kunskap och inte minst kontinuitet inom äldreomsorgen. Den negativa utvecklingen har pågått under lång tid. Det är hög tid att ta situationen på allvar.

”En fast omsorgskontakt”

Hemtjänsten är en hörnsten för ett fungerande solidariskt samhälle. Hemtjänsten är också en garant för att, framför allt, landets kvinnor inte ska hamna i den fälla som tvingar dem att gå ner i arbetstid för att ta hand om gamla föräldrar och svärföräldrar.

Syftet med det så kallade kontaktmannaskapet är att erbjuda äldre som har hemtjänst en fast omsorgskontakt. På så sätt är det möjligt att stärka behovet av samordning, kontinuitet, trygghet och individanpassad omsorg.

Skapa attraktiva arbetsplatser 

Givetvis kommer en fast omsorgskontakt inte automatiskt att leda till exempelvis högre personalkontinuitet.

För att få till ett riktigt statuslyft för hela hemtjänsten behöver politiker och arbetsgivare skapa mer attraktiva arbetsplatser där medarbetarna trivs, vill stanna och utveckla sin kompetens. Detta åstadkoms på samma sätt som på den övriga arbetsmarknaden: genom schyssta anställningar, bra arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter.

Långsiktighet och trygghet

Kontaktmannaskapet måste vara långsiktigt och skapa trygghet. Det får inte skapa osäkerhet hos brukaren med ständigt nya personer som ska vara kontaktperson. Det är avgörande att brukaren verkligen uppfattar detta som en förbättring, att valfrihet i den egna situationen ökar. Det får inte bli ännu en kontakt som känns som ännu ett hinder och en byråkratisk fantasiprodukt.

Allt fler som behöver vård och omsorg har komplexa behov. Kraven på personalen, utbildningen och den personliga lämpligheten ökar. Därför menar vi att den fasta omsorgskontakten ska vara minst undersköterska.

Förutsättning är att det går att garantera likvärdighet över hela landet.

Liza di Paolo-Sandberg
SKPF Pensionärerna

De personer som tar på sig kontaktmannaskap ska vara säkra och trygga för att kunna, vilja och våga utöva sitt uppdrag till fullo och vara det stöd och den effektivisering som är syftet. Annars kommer kontaktmannaskapet bli ett slag i luften som skapar misstro och som tar resurser, skapar byråkratiskt svårgenomträngliga system i stället för att skapa tillgång till mer träffsäkra, bättre och effektivare resurser.

I grund och botten handlar det om att skapa tilltro till professionerna och på riktigt ge möjligheter till frihet i den egna livssituationen – inte förvaring och förtvivlan hos de äldre och nära anhöriga.

Kommunalisera hemsjukvården

Hemsjukvården är inte kommunaliserad i hela landet. SKPF anser att det är positivt och önskvärt att få till en överenskommelse mellan regioner och kommuner så att hemsjukvården blir en kommunal uppgift. Då är det möjligt att skapa en mer sammanhållen vård och omsorg för äldre. Förutsättning är att det går att garantera likvärdighet över hela landet.

Det behövs långsiktighet för de som brukar omsorgen liksom de som utför omsorgen.

Nämnda personer

Liza di Paolo-Sandberg

Förbundsordförande SKPF Pensionärerna

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00