Debatt

Försvarets absurda strid för att undgå miljöprövning

I fem år vill Försvarsmakten slippa miljöprövningsprocesser, med risk för att bryta mot både nationell och EU-rätt. Att förstöra den egna miljön i fredstid för att undvika miljöförstöring i krigstid är absurt, skriver Aktion Rädda Vättern.

”Det är förbluffande att vår egen försvarsmakt strider för att slippa den lagstiftning som finns till för att skydda natur och medborgarnas hälsa”, skriver Aktion Rädda Vättern.
”Det är förbluffande att vår egen försvarsmakt strider för att slippa den lagstiftning som finns till för att skydda natur och medborgarnas hälsa”, skriver Aktion Rädda Vättern.Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Riksdagen har nyligen beslutat om kraftigt höjda försvarsanslag för att nå den kapacitet som medlemskapet i Nato kräver. Detta förutsätter ”snabba tillståndsprocesser” enligt Försvarsmakten som tidigare i år ville slopa mark- och miljödomstolens yttranden till regeringen.

Orsaken till långa tillståndsprocesser är bristen på sakkunskap och resurser framförallt hos Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Innan bläcket hann torka på den kravlistan återkom dock Försvarsmakten med ytterligare en häpnadsväckande begäran: nu vill man på grund av Putin slippa miljöprövning helt och hållet de närmaste fem åren.

Här riskerar statliga myndigheter att bryta mot både miljölagar och EU-direktiv. Att förstöra den egna miljön och upphäva av riksdagen beslutade lagar med hänvisning till Putin kan knappast vara det bästa sättet att försvara demokratin.

Obefintliga miljökunskaper

Aktion Rädda Vättern har sedan ett drygt decennium engagerat sig i försvarets tillståndsprocesser vid Vättern. Försvaret vill kraftigt utöka användningen av dricksvattentäkten och Natura 2000-området som skjutfält och flygövningsområde. Vi har därför god insyn i försvarets miljöprövningsprocesser.

Orsaken till långa tillståndsprocesser är bristen på sakkunskap och resurser framförallt hos Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

De ansökningshandlingar som lämnas in är ofullständiga och kräver omfattande kompletteringar. Försvarets egna miljökunskaper verkar vara obefintliga. Samtidigt använder sig försvaret enbart av ett fåtal lojala miljökonsulter som inte klarar av att leverera opartiska och vetenskapligt grundade underlag.

Krigsövningar i naturskyddade områden

Lösningen ligger definitivt inte i att slopa miljöprövningarna. Men det är vad Försvarsmakten kräver i sin hemställan till regeringen. Svensk militär och troligen även inbjudna Natoallierade ska få utöka sina övningar, flygningar och skjutningar även i strängt naturskyddade områden som Vättern. Utan myndighetskontroll.

Försvarsmakten skriver att ”ett av de allvarligaste miljöhoten av alla är krig”. Slutsatsen måste då rimligtvis vara att vi även måste vara mycket noga med hur och var krigsövningar bedrivs. Att förstöra den egna miljön i fredstid för att undvika miljöförstöring i krigstid är absurt.

Dricksvattnet hotat

Om Försvarsmaktens hemställan hade gjorts till lag skulle landningsbanan på Karlsborgs PFAS-förorenade flygplats varit dränerad redan 2019. I över tre år hade PFAS-förorenat grundvatten pumpats ut i Vätterns vattenskyddsområde. Utan någon som helst rening. Försvarets egen tillsynsmyndighet, FIHM, hade inte ens fått reda på att Fortifikationsverket fått order om att börja gräva i den av brandskum förorenade marken.

Vätterns dricksvattenkvalitet skulle ha skadats för decennier framåt med tanke på att sjön har en extremt lång omsättningstid på cirka 60–70 år.

Bryter mot EU:s principer

Försvarsmakten kräver till och med att de tillståndspliktiga miljöfarliga förändringar, som enligt hemställan trots allt ska kunna granskas av den egna tillsynsmyndigheten FIHM, inte ska kunna stoppas. FIHM ska alltså göras ännu mer tandlös en vad den redan är.

Det är förbluffande att vår egen försvarsmakt strider för att slippa den lagstiftning som finns till för att skydda natur och medborgarnas hälsa. Myndighetens hemställan strider också mot EU:s rättsprinciper vilket även Svenskt vatten har framfört.

Putins auktoritära styre och krig mot grannländerna är avskyvärt. Men världen blir inte bättre om vi själva avskaffar våra demokratiskt beslutade lagar och förstör vår egen miljö.

Nämnda personer

Lisa Lennartsson

Ordförande Aktion Rädda Vättern

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00