Debatt

Företagarna: Hög tid att växla upp småföretagarpolitiken

DEBATT. Enklare regler, lägre skatter och en konkurrensutsatt Arbetsförmedling är några av de åtgärder som behövs för att möta de utmaningar Sveriges småföretag står inför, skriver Günther Mårder, vd på Företagarna.

Günther Mårder, vd Företagarna.
Günther Mårder, vd Företagarna.Foto: Företagarna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Günther Mårder, vd Företagarna

Sverige hamnar ofta högt i rankingar av länders innovationskraft och företagande. Det är inget att hymla med. Tvärt om ska vi vara stolta eftersom det vittnar om den fantastiska entreprenörsanda som finns i vårt land. Det är däremot ingen ursäkt för Sveriges politiker att ligga på latsidan. För även om mycket pekar på att det går bra så finns flera hinder som bromsar företagen, och nu i valrörelsen behöver partierna lägga i växlarna för att möta de utmaningar som Sveriges småföretag står inför.

Gemensam välfärd inte möjlig utan småföretagen

Sedan början av 90-talet har fyra av fem jobb skapats i småföretag, och i 217 av 290 kommuner är småföretagen dessutom den största källan för kommunernas skatteintäkter. Kort sagt skulle den höga standarden och tillgängligheten i vår gemensamma välfärd inte vara möjlig utan det värde som företagare och entreprenörer genererar. Sammantaget utgör allt detta väldigt goda skäl för en politik gör det enklare att starta, driva, utveckla företag, såväl som att investera i dem.

På Företagarna ser vi framförallt allt tre områden som måste prioriteras i en sådan politik:

  • Regelförenklingar. Byråkrati, regler och blanketter ska anpassas för småföretagare – inte tvärtom. Enligt Tillväxtverket ökar företagens kostnader för att efterleva och administrera lagar och regler med i storleksordningen 1,2 miljarder kronor om året. Totalt ägnar företagare i snitt tio timmar i veckan på administration. Ska företagen fortsätta skapa stora värden och jobb måste regelbördan minska. Då behöver uppgiftslämnandet till myndigheter förenklas och minska, väntetiderna för tillståndshantering behöver kortas, och både myndigheter och politiker bör sätta upp mätbara och kvantitativa mål för minskad regelbörda.
  • Kompetensförsörjning. Företag och företagare är beroende av duktiga medarbetare för att deras företag ska kunna växa, men endast hälften av de som behövt anställa de senaste två åren har lyckats. Kompetensbristen är nu så allvarlig att det påverkar konjunkturen i negativt. En orsak till det är att utbildningarnas koppling till arbetsmarknaden är för svag. En viktig åtgärd är därför att i högre grad anpassa utbildningssystemet till företagens behov. Det behövs även lägre kostnader för den som ska anställa. Växa-stödet som innebär att soloföretagare som anställer sin första medarbetare får sänkt arbetsgivaravgift ett bra första steg borde breddas. Därtill behöver Arbetsförmedlingen konkurrensutsättas för att matchningen ska förbättras.
  • Lägre skatter. Idag håller delar av skattesystemen tillbaka drivkrafter till jobb, företagande och investeringar. Samtidigt hämmar det höga skattetrycket konkurrenskraften, och gör att riskerna som det innebär att driva företag är relativt höga. För att uppmuntra investeringar i småföretag vill Företagarna att de internationellt sett höga kapitalskatterna som idag hämmar investeringar sänks. 3:12-reglerna, som idag skattemässigt missgynnar den som vill överlåta sitt företag till en närstående, jämfört med försäljning till en extern part, behöver reformeras för att möjliggöra fungerande generationsskiften. RUT och ROT har varit framgångsrika reformer som gett jobb och främjat entreprenörskap i tidigare gråsvarta sektorer av ekonomin, och bör utökas.

Att röja undan de bromsklossar som håller tillbaka företagen är inte bara en bra politik för företagande, det är smart politik som bidrar till att långsiktigt stärka Sverige. 

Samhället bärs upp av småföretagen och det värde som de skapar i form av jobb, skatteintäkter och välstånd. Att röja undan de bromsklossar som håller tillbaka företagen är inte bara en bra politik för företagande, det är smart politik som bidrar till att långsiktigt stärka Sverige. En sådan politik behöver vi mer av.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00