Debatt

Fastighetsägarna: Låt inte utsläppen från fjärrvärmen öka, regeringen

Vi som representerar kraftvärme- och fjärrvärmeindustrins största kunder är djupt oroade över att regeringen vill driva på för en återgång till fossila bränslen. Det skriver Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet, Fastighetsägarna Sverige.

Fler kraftvärmeverk i Sverige förbereds nu för att kunna bränna fossila bränslen.
Fler kraftvärmeverk i Sverige förbereds nu för att kunna bränna fossila bränslen.Foto: Johan Nilsson/TT
Rikard Silverfur
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Regeringen föreslår att fossilt bränsle som används för värmeproduktion ska befrias från koldioxidskatt. Det vore mycket beklagligt och kanske till och med irreparabelt. Till skillnad från att lyfta bort den missriktade avfallsförbränningsskatten är att ta bort koldioxidskatt för fossila bränslen högst oönskat och kommer att leda till ökade utsläpp. Regeringen måste tänka om.

Utsläppen har minskat

Uppvärmning av bostäder och lokaler utgör bostads- och fastighetsbranschens största utsläppskälla. Kraft- och fjärrvärme utgör 90 procent av energianvändningen i flerbostadshus och motsvarande siffra för lokaler är 78 procent. Fastighetsbranschen har framgångsrikt arbetat med att minska sina utsläpp. Utsläppen av växthusgaser från egen uppvärmning av bostäder och lokaler har minskat kraftigt med hela 93 procent sedan 1990. Det är vi mycket stolta över.

Koldioxidskatter har en dokumenterat styrande inverkan för minskad användning av fossila bränslen. Genom att fjärrvärmen gått från fossila till förnybara bränslen, effektivare energianvändning, kraftvärme, återvinning av spillvärme och värme från avfallsförbränning har Sveriges totala utsläpp minskat med en femtedel på två decennier. Här har fastighetsbransch och energiföretag med gemensamma krafter och bra styrmedel som koldioxidskatt kunnat minska utsläppen.

Vi som representerar kraftvärme- och fjärrvärmeindustrins största kunder är djupt oroade över att regeringen med sitt förslag förefaller vilja bryta denna positiva trend av utsläppsminskning genom att driva på för en återgång till fossila bränslen. Fastighetsägarna är starkt kritiska att fossilt bränsle som förbrukas i kraftvärmeproduktion eller i annan värmeproduktion skulle befrias från koldioxidskatt.

”Oförstående till behovet”

Fastighetsägarna erfar vidare att befrielse från koldioxidskatt för fossila bränslen inte heller har efterfrågats av vare sig fastighets- eller uppvärmningssektorn. Det är därmed oklart vilket önskemål eller behov av att elda fossila bränslen regeringen söker tillfredsställa genom att lyfta bort koldioxidskatten.

Fastighetsägarna ställer sig oförstående till behovet av att elda fossila bränslen när det är ökad biokraftkapacitet som är det som efterfrågas av branschen.

Förslaget motiveras med behovet av ökad lokal kraftvärmeproduktion som delösning på den uppkomna elkrisen som delvis beror på brister i överföringskapacitet. Förlaget är dessutom att lyfta bort koldioxidskatten permanent. Fastighetsägarna ställer sig oförstående till behovet av att elda fossila bränslen när det är ökad biokraftkapacitet som är det som efterfrågas av branschen. Ett betydligt bättre förslag är att förnybara och fossilfria biooljor befrias från koldioxidskatt. Då kan kapaciteten i kraftvärmen öka utan att det eldas fossila bränslen.

Inte i linje med klimatmålen

Sveriges klimatlag (2017:720) ålägger regeringen att föra en politik som utgår från klimatmålen. Att lyfta bort skatter som styr mot minskade utsläpp från kraftvärme och värmeproduktion kan omöjligen anses vara i linje med klimatlagen.

Inom Fossilfritt Sverige har uppvärmningssektorn åtagit sig att vara fossilbränslefri år 2030. Ett borttagande av den styrande koldioxidskatten kommer att allvarligt äventyra uppnående av detta mål. Det vore mycket beklagligt och kanske till och med irreparabelt. Regeringen bör tänka om!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00