Debatt

Eriksson (S) replikerar: Vänsterpartiets förslag är livsfarligt

Att som Vänsterpartiet driva att patenträttigheterna och andra immaterialrätter ska pausas är ren populism. Att sätta patenträtten ur spel skulle få oöverblickbara konsekvenser för viljan och förmågan att satsa på framtida vaccin, skriver Åsa Eriksson (S) i en replik.

”Långsiktiga spelregler som alla kan lita på gäller över tid bidrar till att fler är villiga att satsa pengar på forskning och utveckling.”
”Långsiktiga spelregler som alla kan lita på gäller över tid bidrar till att fler är villiga att satsa pengar på forskning och utveckling.”Foto: Johan Nilsson/TT
Åsa Eriksson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det är en historisk bedrift att det redan ett år efter att covid-19 klassades som en pandemi fanns vaccin mot densamma. Det är givetvis ett resultat av framgångsrik forskning, globala samarbeten, stora investeringar från det privata och det offentliga men också ett resultat av det internationella patentsystemet: den som satsar på att ta fram innovationer vet att resultatet kan skyddas och att det finns förutsättningar att få tillbaka satsade medel.

Läs också

Utan patentsystemet skulle få vara intresserade av att gå in med stora summor i projekt vars slutresultat är högst osäkert. Utan patentsystemet skulle världen ha gått miste om mängder av livsviktig utveckling. Jag delar till fullo Lorena Delgado Varas och Yasmine Posios (V) önskan om att hela världen ska vaccineras, att produktionstakten behöver öka och att vi i de rika länderna måste bidra med doser så att även människor i fattigare länder får tillgång till vaccin. Så långt är vi helt överens. Sverige är ett av de länder som bidrar med flest doser per capita till utvecklingsländer i Covax-programmet och det är jag stolt över.

Var menar Vänsterpartiet, att det finns kompetens för den oerhört avancerade produktionen som inte redan sliter med att få fram så många doser som det bara går?

Patenträttigheterna är inte problemet

Men att som Vänsterpartiet driva att patenträttigheterna och andra immaterialrätter ska pausas är ren populism och riskerar att slå sönder förtroendet för patentsystemet. Om det vore så att patenträttigheter var det som stod i vägen för att mer vaccin produceras så finns det system för hur världshandelsorganisationen WTO kan göra tillfälliga undantag i patenträtten. Det internationella TRIPS-avtalet (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) innehåller nämligen ett system för tvångslicenser som möjliggör att patent kan nyttjas exempelvis i ett nödläge. Hittills har det i princip inte tillämpats under bekämpningen av covid-19, av den enkla anledningen att det inte är patenträttigheterna som är problemet.

Var menar Vänsterpartiet, att det finns produktionskapacitet som inte används? Var menar Vänsterpartiet, att det finns kompetens för den oerhört avancerade produktionen som inte redan sliter med att få fram så många doser som det bara går? Hittills har ingen lyckats hitta ett sådant exempel. Läkemedelsföretaget Moderna har på eget bevåg släppt patenträttigheterna till det vaccin som de utvecklat men det gör inte att fler länder har förmågan att klara själva produktionen. Tvärtom används precis alla tillgängliga anläggningar som har kunskap och förutsättningar nog för att klara den väldigt avancerade produktionen av de nya vaccinen och de byggs ut när så är möjligt.

V:s förslag är livsfarligt

Att sätta patenträtten ur spel skulle få oöverblickbara konsekvenser för viljan och förmågan att satsa på utveckling, innovationer och framtida vaccin. Hade världen gjort som Vänsterpartiet nu föreslår för några år sedan, och ändrat i gällande spelregler, hade sannolikt många investerare dragit öronen åt sig och satsat sina pengar på annat än forskning och innovation. Då hade vi troligen inte haft några covid-vacciner vid det här laget. Vänsterpartiets förslag är därför livsfarligt.

Långsiktiga spelregler som alla kan lita på gäller över tid bidrar till att fler är villiga att satsa pengar på forskning och utveckling. Att upprätthålla patentsystemet är därför av största vikt för världens hälsa och utveckling.

Läs tidigare inlägg i debatten

V-ledamöter om vaccin: Pausa patenträttigheterna

Prioriteringen måste vara att öka produktionen av och tillgången till vaccin genom att ta bort de rättsliga hinder som finns. Förslaget att pausa patenträttigheterna till vaccin måste stödjas. Att inte göra det är att förlänga den globala pandemin, skriver Lorena Delgado Varas och Yasmine Posio (V).

Nämnda personer

Yasmine Posio

Tidigare riksdagsledamot (V)
Lärarprogrammet (Göteborgs uni. 2006)

Lorena Delgado Varas

Riksdagsledamot (V), ledamot i partistyrelsen (V), ledamot i Nordiska rådet
Kemiingenjör (KTH 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00