Debatt

Elving (L): Vi tar ansvar för både kultur och cancervård

SLUTREPLIK. Det är viktigt att öka kulturens självständighet mot ideologisk och politisk klåfingrighet från alla håll – inte minst från Sverigedemokraterna. Det skriver Cecilia Elving (L).

"Helt klart är dock att Sverigedemokraternas budget skulle resultera i ett dråpslag för kultur och folkbildning i Stockholmsregionen och med hög sannolikhet försätta Konserthuset i konkurs."
"Helt klart är dock att Sverigedemokraternas budget skulle resultera i ett dråpslag för kultur och folkbildning i Stockholmsregionen och med hög sannolikhet försätta Konserthuset i konkurs."Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Cecilia Elving (L)
Regionfullmäktige och ordförande i kulturnämnden, Region Stockholm


Sverigedemokraterna behöver inte upplysa oss liberaler om den tuffa tid som vi befinner oss i. Det blir vi alla smärtsamt påminda om varje dag. Därför tar vi – tillsammans med den styrande koalitionen i Region Stockholm – extra stort ansvar, för att prioritera kärnverksamheten och dra ner på den politiska organisationen. Medlen som Region Stockholm innehar ska gå till dem som behöver de mest.

Dråpslag för kultur

Sverigedemokraterna hävdar nu att de inte vill ta resurser från länets föreningsliv. När hela 350 miljoner kronor – cirka 60 procent – av kulturbudgeten tas bort genom ett oannonserat förslag på sittande möte blir det dock svårt att överblicka partiets kulturprioriteringar. I kombination med deras förslag om att tillfälligt frysa samtliga kulturstöd blir det hela ännu mer otydligt.

Helt klart är dock att Sverigedemokraternas budget skulle resultera i ett dråpslag för kultur och folkbildning i Stockholmsregionen och med hög sannolikhet försätta Konserthuset i konkurs. Många kultursatsningar skulle behöva läggas ned på direkten. Det skulle i sin tur påverka den kulturella infrastruktur som genom åren har byggts upp i länet. Följaktligen skulle de långsiktiga och stabila förutsättningar som präglar länets kulturliv bli som bortblåsta.

Att Liberalerna skulle ha en trossats om att skattepengar måste gå till kulturen för att den ska blomstra kunde inte vara mer fel.

Cecilia Elving (L)
Regionfullmäktige och ordförande i kulturnämnden, Region Stockholm

Det mest uppseendeväckande är dock att partiet – återigen, på sittande möte – lägger fram ett sådant förslag när kultursektorn befinner sig i en fullständig kris. Även utan coronapandemin hade förslaget påverkat länets kulturliv. Men i rådande situation skulle effekten bli ännu större.

Cancervården är prioriterad

Sverigedemokraternas förenklade förhållningssätt till politiken blir som mest framträdande i budgetprocesser som denna. Utöver att ge sig på kultur och folkbildning och nedvärdera Konserthusets verksamhet tar Sverigedemokraterna upp cancervården. Enligt deras omprioriteringsförslag skulle alltså 60 procent av kulturbudgeten gå till cancervården.

Cecilia Elving (L).
Cecilia Elving (L). Foto: Magnus Fröderberg

Det stämmer att pandemin har bidragit till att människor har levt med oupptäckt cancer. Vi ser självfallet mycket allvarligt på detta. Vården jobbar hårt för att arbeta ikapp den vårdskuld som har uppstått. Men uppenbarligen verkar Sverigedemokraterna tycka att det står still på cancerområdet. Vi menar tvärtom.

För Region Stockholm är cancervården prioriterad. Tidig upptäckt genom bland annat screening är av central betydelse. Mot bakgrund av att screening är en av de mest effektiva hälsoinsatserna som finns för att upptäcka cancer har vi gjort all screening kostnadsfri. Och under nästa år hoppas vi även på att kunna påbörja ett pilotprojekt kring lungcancerscreening i samband med mammografi för kvinnor i riskgrupp. Men även snabba och effektiva behandlingar är av största vikt. Parallellt med att forskningen och utvecklingen ständigt går framåt implementerar vi nya moderna behandlingar. Och vi ser positiva tecken: allt fler överlever cancer, och den utvecklingen ska fortsätta.

SD:s kulturpolitiska signum

Avslutningsvis, att Liberalerna skulle ha en trossats om att skattepengar måste gå till kulturen för att den ska blomstra kunde inte vara mer fel. Tvärtom är en viktig del i vår kulturpolitik att ge kulturskapare möjlighet att bli mindre beroende av offentliga medel. Det är även en viktig del för att öka kulturens självständighet, mot ideologisk och politisk klåfingrighet från alla håll – inte minst från Sverigedemokraterna. Men att slå split mellan grupper och människor, och därtill göra det sämre för kulturarbetare, kommer vi aldrig gå med på. Det är Sverigedemokraternas kulturpolitiska signum.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

SD i Stockholm: Inte tid för bidragskultur när vårdkrisen skördar liv

Liberalerna må vara glada över att vår budget inte har omsatts i praktiken, men det är bara en tidsfråga. Regionens främsta ansvar är inte lyxkultur som årligen slukar miljoner skattepengar, skriver Leonid Yurkovskiy (SD).

L i Stockholm: SD sviker kultursektorn mitt i stormen

Lyckligtvis kommer Sverigedemokraternas budgetförslag i Region Stockholm inte att omsättas i praktiken, men det finns ett stort symbolvärde i att partiet med stor likgiltighet tar sin hand från det regionala kulturlivet. Det skriver Cecilia Elving (L), ordförande i kulturnämnden, Region Stockholm.


Nämnda personer

Cecilia Elving

Ordförande Liberala kvinnor, ledamot i regionfullmäktige (L) Region Stockholm, ledamot i partistyrelsen
Civilekonom, master i ledarskap och organisatoriskt beteende

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00