Debatt

Det gamla arbetarpartiet klarar inte av dagens problem

Demonstrera gärna på lördag, men gör det med oss. Under den blåa fanan kommer vi i Muf att fortsätta driva på för reformer som ger unga framtidstro. Det gör vi året runt, inte bara den 1 maj, skriver Matilda Ekeblad, Moderata ungdomsförbundet (Muf).

Åhörare när Stefan Löfven (S) förstamajtalar på Rådhustorget i Umeå 2019.
Åhörare när Stefan Löfven (S) förstamajtalar på Rådhustorget i Umeå 2019.Foto: Sune Grabbe/TT
Matilda Ekeblad
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Första maj, den dag då Socialdemokraterna marscherar med röda fanor för att fira arbetarrörelsens dag. Men Socialdemokraterna är inte längre det parti som det en gång var. Den rödgröna regeringens verkningslösa politik är ett tydligt tecken på att partiet inte längre har orken eller kraften att fortsätta leda Sverige, idéerna för ett starkare Sverige har tagit slut och kvar har de en dag där de demonstrerar mot det land som de själva varit med och skapat.

Räcker inte för ett arbetarparti

På Tage Erlanders, Olof Palmes och till och med Görans Perssons tid utmärkte sig Socialdemokraterna genom stora reformer. De visade handlingskraft men med Stefan Löfven vid rodret saknas initiativ, och problemen breder ut sig över hela landet.

Under Stefan Löfvens tid som statsminister har Sverige nått rekordhöga nivåer av arbetslöshet som inte minst har drabbat oss unga. Det slår hårt mot vår framtid och våra möjligheter att få ett jobb, att kunna försörja oss själva och att skaffa en egen bostad. Delvis beror den skyhöga arbetslösheten på covid-19, men redan innan pandemin låg Sverige i topp bland de länder i EU som hade högst arbetslöshet. Att använda pandemin som en bortförklaring för att föra en usel jobbpolitik räcker inte för ett arbetarparti.

Når inte klimatmålen

Socialdemokraternas ineffektiva arbetsmarknadspolitik är dock inte det enda som äventyrar ungas framtid och möjligheter. Under Stefan Löfvens tid vid makten har få effektiva åtgärder vidtagits för att stoppa klimatförändringarna. I stället har symbolåtgärder som kläd- och plastpåseskatt införts som har en liten inverkan på utsläppen.

För att ge unga mer framtidstro krävs en regering som är handlingskraftig – inte orkeslös. 

Att den rödgröna regeringens klimatpolitik är otillräcklig blev än tydligare när Klimatpolitiska rådet nyligen meddelade att regeringens klimatpolitik är otillräcklig för att nå klimatmålen. Det är tragiskt att regeringen inte tar klimatet på allvar. Det är vår framtid som står på spel för att Socialdemokraterna inte klarar av att ta täten i klimatfrågan.

Misslyckad bostadspolitik

Ett annat problem som Socialdemokraterna misslyckats med att lösa är bostadsbristen. Att var och en i Sverige ska kunna skapa sig sin egen framtid och våga drömma är en självklarhet för Muf, men inte för vår regering. Till följd av dagens bostadspolitik behöver allt för många tacka nej till sin drömutbildning eller sitt drömjobb för att man helt enkelt inte har möjlighet att flytta. För dem som inte har tillräckligt tjock plånbok eller ett brett kontaktnät räcker regeringens politik inte till.

Krävs handlingskraft

Sverige behöver reformer för att ge unga framtidstro. Vi tvivlar på att det gamla arbetarpartiet klarar av att lösa dagens problem. Men om de skulle vilja tänka om och ta problemen på allvar, har vi några förslag:

  • Rädda jobben. Se till att stöden betalas ut snabbt till företagen så de inte går i konkurs utan snabbt kan anställa igen när pandemin är över. Sänk skatten på låga inkomster så alla kan leva på sin lön. Det ska alltid löna sig att arbeta.
  • Stoppa klimatförändringarna. Satsa på fossilfri el så att vi minskar utsläppen och når målet om nettonollutsläpp år 2045. Bygg ut det svenska elnätet så att vi klarar den gröna omställningen. Arbeta för att ett globalt pris på koldioxid. Det ska kosta att smutsa ned.
  • Reformera bostadsmarknaden. Ta bort skadliga byggregler som hindrar och fördyrar bostadsbyggande. Inför marknadshyror så att det blir lönsammare att bygga nya bostäder.

För att ge unga mer framtidstro krävs en regering som är handlingskraftig – inte orkeslös. Så demonstrera gärna på lördag, men gör det med oss i stället. Under den blåa fanan kommer vi i Muf att fortsätta driva på för reformer för fler i arbete, minskade utsläpp och att alla ska kunna flytta hemifrån. Det här gör vi året runt, inte bara den 1 maj.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00