Debatt

Debatt: Friskvård till studenter kan minska avhoppen

DEBATT. I dag är det studenternas dag och vi föreslår nu att studenter ska ges friskvård. Detta kan minska avhopp och lätta trycket på Studenthälsan, skriver Katarina Folkeson från Gröna studenter.

Foto: Therese Jonsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Katarina Folkeson
Språkrör för Gröna Studenter

 

I dag, 2 april, är det Studenternas dag. Självklart ska denna dag firas stort, för studenter är fantastiska. Inte bara är de forskningens och arbetsmarknadens ljusa framtid, de är också nyfikna individer som här och nu sätter press på sin omgivning att stå upp för klimatet och demokratin. För att studenter ska kunna vara både dagens och morgondagens hopp så måste de orka ta sig igenom hela studietiden, något som tyvärr inte är helt lätt idag. Det vill Gröna Studenter ändra på och vi tror att friskvård för studenter är ett steg i rätt riktning.

Inte samma förutsättningar

Höga prestationskrav, stort eget ansvar för studierna och en pressad ekonomisk situation är vardag för studenter. En student som pluggar på heltid förväntas precis som en heltidsanställd arbeta 40 timmar i veckan. Samtidigt får studenter inte alls samma förutsättningar att klara sitt arbete som en arbetstagare får. Där är friskvård ett tydligt exempel.

Väljs ofta bort

Friskvård används av arbetsgivare för att anställda ska må bättre och för att undvika sjukdomar. En heltidsanställd erbjuds friskvård, antingen i form av bidrag eller i betald arbetstid. En heltidsstudent får klara den biten själv. På ett studielån (10 676 kronor per månad) ska studenten alltså klara att betala hyra, mat, andra omkostnader och själv finansiera friskvård. Resultatet blir ofta att friskvård väljs bort. Det är synd, för vi vet att friskvård för med sig många hälsofördelar.

Färre avhopp

Samtidigt får studenter inte alls samma förutsättningar att klara sitt arbete som en arbetstagare får.

Det finns studier som visar att nackdelarna med att sitta still är större än fördelarna med att träna och att studera innebär mycket stillasittande. Forskning visar att psykisk ohälsa, som stress, ångest och depression, kan förebyggas med fysisk träning. Dessutom pekar studier på att träning ökar koncentrationsförmågan och produktiviteten. Friskvård är inte bara träning, utan kan även vara avkopplande aktiviteter som ger precis den återhämtning som behövs för att klara en stressad livssituation.

Att ge studenter friskvård kan därför innebära både främjande av psykisk hälsa och förebyggande av sjukskrivningar. Detta kan i sin tur leda till minskat tryck på Studenthälsan, färre avhopp relaterade till stress och att fler studenter orkar göra klart sin utbildning.

Utjämnar skillnader

Vi vet att friskvård inte löser alla problem, men vi vet att det främjar folkhälsan och är ett steg på vägen för att både skapa en mer hållbar studietid och utjämna skillnader mellan studenter och arbetstagare. Gröna Studenter vill därför fira denna fina dag med att föreslå friskvård för studenter.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00