Debatt

C och CUF: MP flyttar kulturen från landsbygden till storstäderna

REPLIK. Regeringen och Miljöpartiets chockhöjning av biomomsen rimmar illa med ambitionen att alla ska få tillgång till kulturen. Därför vill Centern stoppa höjningen av biomomsen och öka stödet för samlingslokalerna, som inte minst på landsbygden är navet för civilsamhället och kulturlivet, enligt C och CUF.

Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet, och Eric Luth, förste vice förbundsordförande för CUF.
Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet, och Eric Luth, förste vice förbundsordförande för CUF.Foto: Anna Simonsson/Centerpartiet, CUF
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Per Lodenius (C), kulturpolitisk talesperson

Eric Luth (CUF), förste vice förbundsordförande

Miljöpartiets kulturpolitiska talesperson Niclas Malmberg går i en artikel på Altinget (24/11) till hårt angrepp mot Centerpartiets kulturbudget. Gott så. Kulturpolitiken ska präglas av en livlig debatt, inte minst för att synliggöra de skillnader som finns mellan regeringen och Centerpartiet på området. Men Malmberg bidrar tyvärr inte till en konstruktiv debatt med sitt inlägg. Tvärtom, artikeln är fullmatad med missuppfattningar och rena felaktigheter.

Han verkar inte heller kunna bestämma sig för vilka det är han angriper. Texten är späckad av angrepp på Centerpartiets ungdomsförbund, CUF. Malmberg känner rimligen till att CUF inte sitter i riksdagen, att de inte utformar Centerpartiets budgetmotion. Dessutom har flera av de åsikter som Malmberg tillskriver CUF aldrig uttryckts. Citaten som han hävdar kommer från CUF är mer eller mindre uppdiktade, eller i bästa fall grovt felciterade.

Alla ska kunna gå på bio

Citaten som Malmberg hävdar kommer från CUF är mer eller mindre uppdiktade, eller i bästa fall grovt felciterade.

Han har däremot helt rätt i att Centerpartiet gör andra prioriteringar än regeringen i flera frågor på kulturområdet. Biofilm, är ett exempel. Vi vill ha ett Sverige där alla, oavsett bostadsort, bakgrund, funktionsnedsättning eller livssituation, har möjlighet att delta i kulturlivet. En av de mest tillgängliga kulturformerna är film. Det är därför självklart för oss att alla ska kunna gå på bio i hela landet.

Den som frågar regeringen får förstås svaret att de håller med om biofilmens betydelse. Men politiken de driver rimmar inte särskilt väl med den insikten. Vad Niclas Malmberg helt undviker att nämna i sin artikel är att regeringen och Miljöpartiet nu chockhöjer biomomsen, från 6 till 24 procent.

Landsbygden bortprioriteras

De som drabbas hårdast av det är folk på landsbygden. Biografer utanför storstäderna har ofta redan svårt att gå runt och kommer tvingas lägga över de ökade kostnaderna på biljettpriset. Det blir med andra ord betydligt dyrare att gå på bio. En lättillgänglig form av kultur blir i ett slag mindre lättillgänglig.

Den som vill avnjuta kultur på de statliga muséerna i Stockholm däremot behöver inte betala ett öre, sedan regeringen tagit bort entréavgifterna. Så ser Miljöpartiets prioriteringar i kulturpolitiken ut. Resurser flyttas från landsbygden till storstäderna.

Vi i Centerpartiet har tillsammans med våra allianskolleger försökt stoppa höjningen av biomomsen. I ett gemensamt initiativ i kulturutskottet har vi krävt att regeringen skyndsamt ska utreda en alternativ finansiering av filmpolitiken, där man behåller biomomsen på 6 procent. Här väntar vi fortfarande på svar.

Öka stödet till samlingslokaler

Och vi vill inte bara stoppa Miljöpartiets angrepp på biofilm, utan lägger också själva en lång rad förslag i vår kulturbudget. Centerpartiet arbetar för ett brett och fritt kulturliv i hela landet. På många ställen, inte minst på landsbygden, är samlingslokalerna navet för civilsamhället och kulturlivet. Vi vill därför kraftigt öka stödet till samlingslokaler jämfört med regeringens förslag.

Centerpartiet ser också att civilsamhället ofta lyckas med sådant som statliga myndigheter med många miljarder i anslag misslyckas med. Den effekten vill vi förstärka genom att ge civilsamhället bättre möjligheter att utveckla sitt arbete. Så skapas en mångfald inom kulturen i hela landet. På det sättet får den kultur som för tillfället inte passar in i de statliga institutionernas verksamhet också en chans att blomstra.

Till nästa gång råder vi Niclas Malmberg att läsa vad vi faktiskt föreslår, skilja på C och CUF, se till att få citaten korrekta – och framför allt stå upp för det dråpslag mot svensk biofilm som hans regering nu gör sig skyldig till.

 

Dokumentation

Debatt på Altinget

MP: "C har större kulturnedskärningar än M"
De nedskärningar som Centerpartiet föreslår på kulturområdet skulle tvinga regionala orkestrar att avveckla verksamheten och göra 2017 till ett förlorat år för svensk filmproduktion, skriver Miljöpartiets kulturpolitiska talesperson Niclas Malmberg.

Vill du delta i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]

 


Nämnda personer

Niclas Malmberg

Ordförande Republikanska föreningen, vice ordförande Sveriges vindkraftkooperativ
Journalistexamen (JMK 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00